Info rond Covid-19 virus

#ReisBewust #ReisGerust - #DreamNow TravelLater

Info rond Covid-19 virus

De wereldwijde impact van het coronavirus raakt onze sector en ons bedrijf in het diepst van ons hart. Die impact raakt ook jou, als reiziger van Atacama. Onze klanten zijn ons dierbaar en hebben altijd heel centraal gestaan in onze bedrijfsvoering.

Net daarom blijven we er toch voluit voor gaan. Dat doen we onder meer door je zo goed en snel mogelijk te informeren en door je oplossingen aan te reiken in het geval jouw vakantieplannen overhoop zouden worden gegooid.

Op basis van het vernieuwd verbod van de Belgische overheid van dinsdag 17/03 om niet meer naar het buitenland te reizen tenzij noodzakelijk, zullen we voorlopig geen reizigers meer naar hun vakantiebestemming brengen.

Afreizen t.e.m. 31 augustus

Momenteel zijn alle afreizen van Atacama t.e.m. 31 augustus geannuleerd. Wij zullen de getroffen reizigers individueel contacteren om de volgende stappen te bespreken.

Afreizen na 31 augustus

Omwille van de corona-epidemie uitbraak in Zuid-Amerika houden wij er rekening mee dat ook na 31/8 nog afreizen geannuleerd zullen worden. Echter, zolang de luchtvaartmaatschappij de vluchten niet annuleert zijn wij genoodzaakt om nog even te wachten met uitspraken over een officiële en definitieve annulatie tot het moment dat we absoluut zekerheid hebben. De kansen zijn immers reëel dat airlines het normale of een aangepast vluchtschema hernemen. Uiteraard zal worden rekening gehouden met het reisadvies van buitenlandse zaken.

Onze hoogste prioriteit is om je goed op de hoogte te houden maar de situatie verandert dagelijks, al zeker in Zuid-Amerika. Overheden en hotels zijn volop bezig om alles in kaart te brengen en de nodige maatregelen te treffen. Op dit moment is het in de wereldwijde reissector zeer moeilijk om voorspellingen te maken. We volgen de situatie op de voet en onderhouden regelmatig contact met onze mensen in Zuid-Amerika.

Wat gebeurt er als je reis geannuleerd wordt?

Van zodra je vlucht gecanceld werd en Atacama een afreis definitief dient te annuleren zullen we je, naar aanleiding van de aanpassing op de wet pakketreizen door de Belgische regering (conform het ministerieel besluit van 19 maart), een corona-tegoedbon overhandigen.

Dit betekent dat je betaalde reissom niet verloren is maar je deze integraal kan gebruiken voor het herboeken van dezelfde reis op een latere datum, of voor het boeken van een nieuwe reis uit het aanbod van Atacama. Als de nieuwe reis duurder of goedkoper is dan de waarde op je corona-tegoedbon, wordt dit verschil verrekend met de nieuwe reis. Uiteraard zullen we er alles aan doen om een gelijkwaardige reis voor je te organiseren, met een gelijkwaardige reissom.

#ReisGerust #ReisBewust

Goed om weten is dat Atacama een sterke en gezonde firma is die de voorbije jaren de nodige financiële reserves heeft opgebouwd. We zijn ervan overtuigd dat we deze crisis zullen overleven.

Hoe dan ook valt de waarde van de corona-tegoedbon onder de dekking van het Garantiefonds Reizen. Hiermee blijven reizigers de zekerheid behouden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.


Hieronder onderhouden we de stand van zaken in de 5 bestemmingen uit ons aanbod.

We hopen dat alles helder was en willen we je nogmaals bedanken omdat je je vakantie aan ons toevertrouwt, in het verleden of voor een vertrek later dit jaar of volgend jaar.

We blijven er alles aan doen om dat vertrouwen te verdienen. Ook in moeilijke tijden. Bedankt voor je vertrouwen en zorg goed voor elkaar!

Het team van Atacama

Helen en Laura

Situatie Argentinië

Officieel zijn de grenzen in Argentinië gesloten tot 1 september. Argentinië bevindt zich sinds 20 maart in lockdown en sinds 16 maart worden alle vluchten uit Europa opgeschort. De Chileense luchtvaartmaatschappij Latam airlines communiceerde op 17/6 dat het zijn operaties in Argentinië stillegt en geen binnenlandse vluchten meer uitvoert tot nader order.

Situatie Chili

De Chileense overheid heeft de noodtoestand uitgeroepen voor 90 dagen, ingaande van 19 maart. Bepaalde delen van de hoofdstad (met name de toeristische- en residentiële wijken) bevinden zich in lockdown. Er geldt sinds 18 maart een officieel inreisverbod voor mensen die uit het buitenland komen, dit voor onbepaalde tijd. Verschillende hotels zijn gesloten tot 1 augustus 2020.

Situatie Bolivië

Sinds 22 maart zijn de grenzen gesloten en is Bolivië in totale quarantaine. De Boliviaanse overheid laat alle vluchten vanuit en naar Europa opschorten voor onbepaalde tijd.

Situatie Peru

De grenzen zijn gesloten t.e.m. 30 juni. Sinds 17 maart is Peru in lockdown. De zwaarst getroffen regio's zijn Lima en de noordelijke provincies. Binnenlands toerisme zal geleidelijk aan worden opgestart vanaf 1 juli 2020. Internationale passagiersvluchten zijn aangekondigd vanaf 1 oktober 2020.

Situatie Ecuador

In Ecuador geldt een officieel inreisverbod tot 30 juni voor alle buitenlanders. Daarna kan er door Ecuador gereisd worden na een quarantaine van 14 dagen. Het is nog onduidelijk hoelang deze maatregel aangehouden wordt. 70% van de besmettingen bevindt zich in de provincie Guayas en de stad Guayaquil waar er ook de meeste testen worden afgenomen. In tegenstelling tot de andere landen van Zuid-Amerika zegt Ecuador dat de piek achter de rug is.