Info rond Covid-19 virus

#ReisBewust #ReisGerust - #DreamNow TravelLater

Info rond Covid-19 virus

De wereldwijde impact van het coronavirus raakt onze sector en ons bedrijf in het diepst van ons hart. Die impact raakt ook jou, als reiziger van Atacama. Onze klanten zijn ons dierbaar en hebben altijd heel centraal gestaan in onze bedrijfsvoering.

Net daarom blijven we er toch voluit voor gaan. Dat doen we onder meer door je zo goed en snel mogelijk te informeren en door je oplossingen aan te reiken in het geval jouw vakantieplannen overhoop zouden worden gegooid.

Op basis van het vernieuwd verbod van de Belgische overheid van dinsdag 17/03 om niet meer naar het buitenland te reizen tenzij noodzakelijk, zullen we voorlopig geen reizigers meer naar hun vakantiebestemming brengen.

Afreizen t.e.m. 31 september

Momenteel zijn alle afreizen van Atacama t.e.m. 31 september geannuleerd. Wij zullen de getroffen reizigers individueel contacteren om de volgende stappen te bespreken.

Afreizen na 31 september

Omwille van de corona-epidemie uitbraak in Zuid-Amerika houden wij er rekening mee dat ook na 31/9 nog afreizen geannuleerd zullen worden. Echter, zolang de luchtvaartmaatschappij de vluchten niet annuleert zijn wij genoodzaakt om nog even te wachten met uitspraken over een officiële en definitieve annulatie tot het moment dat we absoluut zekerheid hebben. De kansen zijn immers reëel dat airlines het normale of een aangepast vluchtschema hernemen. Uiteraard zal worden rekening gehouden met het reisadvies van buitenlandse zaken.

Onze hoogste prioriteit is om je goed op de hoogte te houden maar de situatie verandert dagelijks, al zeker in Zuid-Amerika. Overheden en hotels zijn volop bezig om alles in kaart te brengen en de nodige maatregelen te treffen. Op dit moment is het in de wereldwijde reissector zeer moeilijk om voorspellingen te maken. We volgen de situatie op de voet en onderhouden regelmatig contact met onze mensen in Zuid-Amerika.

Wat gebeurt er als je reis geannuleerd wordt?

Van zodra je vlucht gecanceld werd en Atacama een afreis definitief dient te annuleren zullen we je, naar aanleiding van de aanpassing op de wet pakketreizen door de Belgische regering (conform het ministerieel besluit van 19 maart), een tegoedbon overhandigen.

Dit betekent dat je betaalde reissom niet verloren is maar je deze integraal kan gebruiken voor het herboeken van dezelfde reis op een latere datum, of voor het boeken van een nieuwe reis uit het aanbod van Atacama. Als de nieuwe reis duurder of goedkoper is dan de waarde op je corona-tegoedbon, wordt dit verschil verrekend met de nieuwe reis. Uiteraard zullen we er alles aan doen om een gelijkwaardige reis voor je te organiseren, met een gelijkwaardige reissom.

#ReisGerust #ReisBewust

Goed om weten is dat Atacama een sterke en gezonde firma is die de voorbije jaren de nodige financiële reserves heeft opgebouwd. We zijn ervan overtuigd dat we deze crisis zullen overleven.

Hoe dan ook valt de waarde van de corona-tegoedbon onder de dekking van het Garantiefonds Reizen. Hiermee blijven reizigers de zekerheid behouden dat hun reeds betaalde reissom veilig is gesteld.


Hieronder onderhouden we de stand van zaken in de 5 bestemmingen uit ons aanbod.

We hopen dat alles helder was en willen we je nogmaals bedanken omdat je je vakantie aan ons toevertrouwt, in het verleden of voor een vertrek later dit jaar of volgend jaar.

We blijven er alles aan doen om dat vertrouwen te verdienen. Ook in moeilijke tijden. Bedankt voor je vertrouwen en zorg goed voor elkaar!

Het team van Atacama

Helen en Laura

Update 16.09.20

Situatie Chili

Chili is momenteel nog steeds gesloten voor het toerisme. De Chileense minister van Buitenlandse Zaken Andrés Allamand kondigde aan dat hij verwacht de landsgrenzen binnenkort weer te kunnen openen. Er wordt verwacht dat hij rond 7 september een heropeningsplan zal formaliseren, dat op 1 oktober van kracht zou kunnen worden.

Situatie Argentinië

Argentinië, dat nog steeds een quarantaine heeft opgelegd aan alle inwoners, heeft de grenssluiting voor onbepaalde tijd verlengd.

De quarantaine en de avondklok zijn verlengd tot ten minste 20 september. De regering heeft nog niet gecommuniceerd of de heropening van de grens ook met deze datum zal overeenkomen.

Airlines en IATA wachten sindsdien op een officiële mededeling van de regering omtrent een datum waarop zij hun reguliere vluchten kunnen hervatten.

Situatie Ecuador

Er zijn momenteel twee Zuid-Amerikaanse landen die openstaan voor algemeen toerisme, Ecuador en Brazilië. Uruguay begint zich langzamerhand weer open te stellen voor de buurlanden en selecteerde enkele landen uit de EU, maar is nog steeds gesloten voor het algemene toerisme.

Wat betreft Ecuador dienen alle reizigers steeds een negatieve corona test te kunnen voorleggen die max. 10 dagen voor aankomst in Ecuador werd afgenomen. Reizigers mogen bovendien geen symptomen van Covid-19 vertonen. Indien aan alle eisen voldaan werd, kan men het land bereizen zonder een verplichte 14-daagse quarantaine. Voor reizen naar de Galapagoseilanden mag de negatieve corona test max. 4 dagen voor aankomst plaatsvinden.

Situatie Peru

Peru heeft de grenssluiting, samen met de noodtoestand, verlengd tot 30 september 2020.

De regering gebruikt het luchtruim gedurende de maand september niet alleen om gestrande Peruanen te repatriëren, maar ook voor humanitaire vluchten voor buitenlanders die vastzitten in Peru tijdens lockdowns.

Situatie Bolivie

De enige natie met een grenssluiting die tekenen van heropening vertoont was Bolivia, die aankondigde dat ze vanaf 1 september de luchtgrenzen heropenen voor internationale vluchten, op voorwaarde dat alle passagiers een negatieve PCR-test hebben die niet ouder is dan 7 dagen voor aankomst. Omdat de meeste vluchten vanuit Europa eerst een tussenstop maken (in Lima of andere Zuid-Amerikaans land) blijft de heropstart van het toerisme on hold staan.