BLOG

5 tips in de Atacama

Haal alles uit je bezoek aan San Pedro de Atacama

geschreven op 6 September 2023

De Atacamawoestijn geniet wereldwijde faam met haar uitzonderlijke en extreme natuurelementen. Borrelende geisers, grillige maanlandschappen en een mozaïek van zoutvlaktes vormen hier een betoverend decor.

Las Cordilleras de Atacama

In deze blog gaan we dieper in op één van de drie regio's die je vanuit San Pedro de Atacama bezoekt. Want naast de zoutvlakte en het hoogland zijn de Cordilleras een waar paradijs voor actieve reizigers!

Hoewel je deze bergachtige regio gerust per huurwagen kan ontdekken, zien we bij Atacama het als een absolute meerwaarde om dit gebied wat langzamer te verkennen, en dat onder begeleiding van een privégids en een chauffeur. Verschillende plekjes en wandelingen zijn immers off limits voor bezoekers met een huurwagen.

Atacama Be Kari Chili1
Atacama Be Kari Chili2
Atacama Be Kari Chili3

Wandelen op de maan in de Cordillera de la Sal

De Cordillera de la Sal is een relatief lage bergketen die vroeger deel uitmaakte van de Atacama zoutvlakte.

Tektonische activiteiten hebben hier een zeer mineraalrijke bodem naar 4000 en 5000 meter hoogte geduwd, wat nu het hoogplateau van San Pedro de Atacama is. Aan de rand werden dikke zoutlagen en zoutgesteenten samen geplooid en opgegeven. Een sterke wind en watererosie boetseerden vervolgens het gebergte tot een schilderachtig maanlandschap met natuurlijke beeldhouwwerken.

In deze ruime regio liggen verschillende bezienswaardigheden die je te voet, per fiets of 4x4 kan verkennen.

Enkele van Atacama's favoriete uitstapjes in de Cordillera de la Sal brengen je naar onder meer Kari Gorge, Vallecito of Valle de Marte. Op een halve dag kan je hier indrukwekkende wandelingen ondernemen.

Je vergaapt je aan landschappen die bestaan uit seleniet (of gipsglas) en zoutkristallen die beginnen te schitteren onder het zonlicht. Blootvoets daal je af over enorme zandduinen die uitmonden in terracottakleurige canyons. De vulkanische bodem zorgt op bepaalde plaatsen voor paarse, smaragdgroene en okerkleurige vergezichten. In één woord: adembenemend!

Atacama Be Kari Chili4

Zoek de rust op in de Valle de los Cactus

Een wandeling door de canyon van Guatin naar Gatchi (3200m) is op het lijf geschreven voor de echte wandelliefhebber.

Reusachtige cactussen, soms wel tot 5 meter hoog, domineren dit indrukkende gebied. Best impressionant als je weet dat een cactus gemiddeld slechts 5 tot 30 cm per jaar groeit.

De thermale warmwaterbronnen van de Puritama rivier vloeien hier samen met het koele smeltwater van de Purifica en vormen zo samen de Vilama rivier. Hierdoor kan er leven ontstaan in het kwetsbare ecosysteem van Guatin Gatchi.

Het rotsachtig pad van 2 à 3 uur in de Guatin canyon volgt deze rivier en leidt tot een uitkijkpunt over de uitgestrekte vallei. De contrasten tussen de groene cactussen, goudgele pampagrassen en woestijnplanten en de aardse tinten van de omgevende rotsen creëren verrassende foto’s.

Atacama Be Cactus Chili4
Atacama Be Cactus Chili2
Atacama Be Cactus Chili3

Verken de historische Rainbow Valley

Deze geologische en archeologische parel in de Atacamawoestijn situeert zich in de Cordillera Domeyko, gelegen naast de Cordillera de la Sal.

De ‘Regenboogvallei’ (3200m) heeft haar naam niet gestolen... Je komt als het ware in een levensechte caleidoscoop terecht waar dooraderde berghellingen een kleurenpallet van koper, zilver, jade, violet, en alles daar tussenin, tentoonstellen. Vooral bij zonsopgang of in de late namiddag geniet je hier van fraaie kleurschakeringen.

Bij het stadje Hierbas Buenas ontdek je mysterieuze precolumbiaanse rotstekeningen en oude petrogliefen die verhalen over de vroegere Atacameño bewoners. Deze indianen leefden in dit zoutbekken bijna 3000 jaar geleden.

Chile Foto Atacama Desert 793 Atacama Be
Chili Rondreizen Atacama © Helen De Meyer Cordillera Domeyko2

Raas per MTB door de Quebrada del Diablo

Tijdens een mountainbiketocht door de ‘Kloof van de Duivel’ (2450m) maak je kennis met deze ruige omgeving die gekend staat om zijn grillige landschappen en unieke geologische kenmerken.

Historische petrogliefen geëtst in rotswanden wijzen erop dat reizigers en handelaars zich al eeuwenlang aan dezelfde route wagen. Bijzondere woenstijnflora, zoals de medicinale en aromatische rica rica plant van de Altiplano, kleuren je pad en elegante vicuna's houden je gezelschap.

Je baant je een weg door een opgedroogde rivierbedding, kronkelend over een vrij vlak terrein dat omlijst wordt door steile rotswanden. Aan het einde van dit parcours parkeer je de MTB en klim je nog even de berg op.

Je beloning na een gestage klim? Een subliem panorama over de omliggende majestueuze vulkaan- en bergtoppen van de Cordillera de la Sal, de Cordillera de los Andes en het charmante oasedorpje San Pedro de Atacama.

Geen fan van fietsen? Trek dan je wandelschoenen aan en verken de kloof te voet.

Atacama Be Quebrada Del Diablo Chili2
Atacama Be Quebrada Del Diablo Chili1
Atacama Be Quebrada Del Diablo Chili3

Bewonder de mooiste sterrenhemel ter wereld.

Wist je dat de Atacama sterrenhemel tot de mooiste ter wereld behoort?

Enkele oorzaken liggen hiervan aan de basis. De hoogteligging (2400m) zorgt ervoor dat de hemellichamen dichterbij, helderder en gemakkelijker te observeren zijn. Er is daarnaast zo goed als geen bewolking door het kurkdroge klimaat. Tot slot, is de lichtvervuiling tot een minimum herleid door de desolate ligging en de beperkte menselijke aanwezigheid.

Wetenschappers en astronomen van over heel de wereld worden dan ook aangetrokken door deze perfecte en unieke condities. Met geavanceerde apparatuur, zoals de grootste radiotelescoop ter wereld ALMA, en gerenommeerde observatoria, zoals het Paranal Observatorium, vergroten ze hier hun kosmologische kennis.

Verwacht je aan een nachtelijk spektakel van verre sterrenstelsels, fascinerende planeten, clusters van schitterende sterren, satellieten die rond ons universum cirkelen en de nevelige Melkweg.

Chili Small Header Atacama Astronomietour

Wanneer en waar kan je sterrenkijken?

Voor de meest optimale omstandigheden om te sterrenkijken vermijd je best de (dagen rond) volle maan en de maand februari (omwille van minimale regen). Tijdens volle maan bewonder je de Atacama dan weer onder het betoverende maanlicht.

Wil je je helemaal verdiepen in deze nichewetenschap?
Dan raden we een verblijf aan in Nayara Alto Atacama. Het exclusieve hotel beschikt nl. over een eigen professionele telescoop waarmee je onder begeleiding van een deskundige gids zelfs de kraters op de maan kan aanschouwen.

Atacama Be Stargazing Chili1
Alto Atacama Blog Chili Rondreis 2

geschreven door Lynne

Lynne1

Andere reissuggesties