COLOMBIA

Colombia reizen

Colombia bruist van het levensritme en heeft een betoverend karakter op elke reiziger. Niet voor niets is de slogan van de dienst voor toerisme in Colombia ‘the only risk is wanting to stay’.

Waarom elke reiziger in Colombia verliefd raakt op dit land? Gewoonweg omdat je in geen enkel ander Zuid-Amerikaans land zo’n innemend en levenslustig volk ontmoet als in Colombia.

Een smeltkroes van culturen

Met haar 50 miljoen inwoners van onder meer Indiaanse, Afro-Colombiaanse en Europese afkomst tref je hier een grote smeltkroes van culturen. De woelige geschiedenis van Colombia tekent bovendien het land en elke inwoner. Maar met hun oprechte hartelijkheid en aanstekelijk gevoel voor humor zijn ze in staat de tegenslagen uit het verleden te verwerken en voor ogen te zien. Zo heeft elke Colombiaan een eigen verhaal te vertellen. Neem dus voldoende de tijd om een praatje te maken en ga wat couleur locale opsnuiven in een van de gezellige cafeetjes of bars.

Hier uit die levenslustigheid zich trouwens ook in de heerlijk opzwepende lokale muziek. Salsa, cumbia, merengue... Caribische, Latino, Indiaanse en Afrikaanse ritmes worden er nonchalant met elkaar verweven.

De ultieme veelzijdigheid

De unieke geografische ligging is Colombia’s grootste troef. Het land beschikt over drie bergruggen die prachtig uitwaaieren in glooiende Andesheuvels met emblematische koffiehacienda's en koloniale steden. In de uitgesneden frisgroene ravijnen banen wilde rivieren en klateren watervallen zich een weg naar beneden.

De heuvelruggen lopen naadloos over in dichtbegroeide oerwouden, besneeuwde bergtoppen en fantastische palmstranden. Vooral het aanbod aan stranden is groot, het ene nog paradijselijker of mysterieuzer dan het andere.

Wist je trouwens dat geen enkel ander Zuid-Amerikaans land je toegang biedt tot de Stille en de Atlantische Oceaan, en tot de Andes en het Amazonewoud?

Colombia Volledig

Een Zuid-Amerikaanse dolce far niente pur sang

In Colombia beleef je cultuur met een grote C. Naast de hartelijke bevolking tref je er de emblematische koffiehacienda’s waar boeren hun traditioneel beroep combineren met het uitbaten van een klein pension. Ze liggen in een ruw landschap met uitgestrekte koffie-, bananen- en cacaoplantages, kronkelende bergweggetjes en swingende dorpjes.

Kuier door de pittoreske schildersdorpjes Villa de Leyva en Barichara. Vooral Barichara geldt als een van de meest romantische en authentieke van het land. Kronkelige geplaveide straatjes zijn overgoten met aromatische paarse Bougainvillea bloemen. Ze nodigen uit tot romantische stadswandelingen en herinneren aan ‘Liefde in tijden van Cholera’ of ‘Honderd jaar eenzaamheid’ van Colombia’s grootste held, Gabriel García Márquez. Felgekleurde oldtimers contrasteren met rijk gedecoreerde, witgepleisterde panden in de zogenaamde Bahareque-stijl. Hier lijkt de tijd even volledig stil te staan... De plek bij uitstek voor een Zuid-Amerikaanse dolce far niente pur sang.

Cultuurfanaten duiden de archeologische site van San Agustin (Unesco) met stip aan als dé hoofdbestemming van hun reis door Colombia. Dit dorpje verwierf immers wereldwijde faam om z’n grootste verzameling religieuze monumenten in Latijns-Amerika. De 130 beelden van historische figuren en dieren gelden hier als de bewakers van de graftombes, die over de heuvelruggen verspreid liggen. Ze zijn de enige overblijfselen van een precolumbiaanse cultuur waarvan men geen geschreven documenten terugvond. Diepe ravijnen en watervallen geven het landschap vorm. Alles is weelderig en groen.

In de noordelijke stad Cartagena ten slotte, dompelen stoere forten, nostalgische paardenkoetsen en een koraalrijke Caribische Zee je onder in de piratentijd.

... Of toch even van de gebaande paden?

Wie helemaal van de gebaande paden gaat, ontmoet mysterieuze Wayuu stammen in La Guajira, Zuid-Amerika’s meest noordelijke punt. Zij leiden een authentiek en geïsoleerd bestaan in de woestijn. Hier schilderen vrouwen hun gelaat. Ze gaan gekleed in riante tunieken die wapperen in de woestijnbries. Felle kleuren staan in schril contrast met het turquoise oceaanwater en de goudgele duinen. Wayuu’s zijn overigens ook de makers van Colombia’s bekendste hangmatten, de chinchorros.

Het Colombiaanse Amazonebekken is een van de minst bezochte van het hele stroomgebied maar geldt als een van de meest pure. Het is de ontmoetingsplek van verschillende authentieke indianenstammen komende uit Peru, Brazilië en Colombia. Dat merk je ook in de lokale keuken. Het etnisch karakter zal hier dus niet ontbreken.

Je leest het...

De culturele rijkdom en uitzonderlijke biodiversiteit (2e wereldwijd) maken van Colombia een topbestemming die geen enkele Zuid-Amerika liefhebber links mag laten liggen.

Onze reizen in Colombia

FILTER
Reset
Filter

U heeft 0 resultaten

BESTEMMINGEN
Type
DUURTIJD

Contacteer ons

T. +32 9 398 28 76

E.

Klokkenluider policy

Vergund reisbureau

web: matuvu.nu