Vulkanen

“Borrelende modderpoelen, kolkende geisers en warmwaterbronnen. Geen enkel natuurfenomeen bevat zoveel tegenstellingen als een vulkaan. Mooi en lelijk tegelijkertijd, een vulkaan verwoest het oude terwijl ze nieuw leven voorziet. Plaatsen als Galapagos en Paaseiland tonen de natuur op zijn absolute limiet. ”

Atacama Inspiratie Vulkanen 4
Atacama Inspiratie Vulkanen 1

Vurige verkenners

Met zijn vele vulkanen vormt de Andes de ruggengraat van Zuid-Amerika. Deze krachtpatsers worden niet voor niets de toegangspoorten tot de kern der aarde genoemd. Elk jaar breken ze ons aardoppervlak op imposante wijze open. Want onder het Andesgebergte komen twee van de sterkste tektonische platen, de oceanische Nazcaplaat en de continentale plaat, elkaar tegen. Die onvriendelijke ontmoeting levert spectaculaire littekens op aan de oppervlakte en een aardverschuiving van 6 cm per jaar, om precies te zijn.

Vooral de Boliviaanse Licancabur, Chileense Villarica, Parinacota en Lascar steken met kop en schouders boven het prachtige landschap uit. En de Cotopaxi en Laguna Quilotoa in Ecuador doen nauwelijks onder. Wist je trouwens dat je voor het hoogste punt van de wereld, gemeten vanuit de kern van de aarde, niet op Mount Everest maar op de Ecuadoraanse Chimborazo moet zijn?

Het Chileense Paaseiland, tenslotte, geeft je het ultieme Cast Away-gevoel.

Atacama Vulkanen Inspiratie 5
Atacama Vulkanen Inspiratie 1
Atacama Vulkanen Inspiratie 3

Charles Darwins “wereld in miniatuur”

Op de Galapagoseilanden kan je de ontstaansgeschiedenis van onze planeet met eigen ogen aanschouwen. Door de afwezigheid van roofdieren (inclusief de mens) zegeviert hier flora en fauna die elders geen kans kreeg op overleven.

Met geregelde intervallen vegen de actieve vulkanen het blad weer schoon. Dichter bij de natuur kan je nauwelijks komen. Letterlijk, want juist de afwezigheid van dreiging laat zeldzame en adembenemende close-ups toe.

Atacama Inspiratie Pano1
  • Vulkanen vind je in: het hele ATA-reisaanbod
  • Highlights: Chimborazo & Cotopaxi vulkanen in Ecuador, Licancabur op de grens Bolivië-Chili, de beklimming van de Villarica of Lascar vulkaan
  • Hidden gems: Galapagoseilanden, Rapa Nui of Paaseiland, de Chileense Lascar vulkaan

Exploreer de overige thema’s van Zuid-Amerika