BLOG
An escape to Uruguay
geschreven op 12 Augustusus 2020
Ben jij een Zuid-Amerika liefhebber pur sang die na een rondreis door Argentinië of Chili wil afsluiten in een luxueus landgoed tussen wijngaarden of onthaasten op een maagdelijk wit zandstrand? De oplossing ligt amper twee uurtjes verder.
Uruguay, dat je bereikt middels een snelle ferry vanuit Buenos Aires of een korte vlucht vanuit Santiago de Chile, mag dan één van de kleinste landen van Zuid-Amerika zijn, het is een grote speler wanneer het gaat om geweldige wijn- en strandervaringen.
Met een huurwagen reis je in minder dan twee uur tijd vanuit de hoofdstad naar het dunbevolkte binnenland. Hier liggen authentieke estancia's waar streekboeren 's middags van achter hun rancho gebarbecued lamsvlees serveren.
Tot voor kort wisten weinig mensen af van het bestaan van de rotsige heuvels rond Pueblo Eden of Carmelo waar tal van boetiek wijnhuizen genesteld liggen tussen de glooiende heuvelruggen. Na de intrede van hotels zoals Narbona Wine Lodge, Sacromonte landscape hotel en de ranch Haras Las Tordillas, stond het platteland van Uruguay meteen op de kaart.
Hier ligt de focus op paardrijden samen met de gaucho's, culinair genieten in geweldige restaurants, maar vooral ook op de wijnteelt. Wat Malbec betekent voor Argentinië en Carménère voor Chili, is Tannat voor Uruguay. Je leert hoe de Tannat druif het paradepaardje werd van het land en maakt culinaire uitstappen naar o.a. de Bodega Garzón, Viña Eden of MESA 41.
Vermeldenswaardig is MESA 41, een project van landgenoot chef Fons De Muynck en kunstenares Eleonore de Wailly.
De Muynck, ex-chef in het driesterrenrestaurant Hof van Cleve, tovert vandaag elke lunch om tot een culinair meesterwerk. De meeste ingrediënten worden in de tuin verbouwd en alles wordt tot in de puntjes verzorgd. Het eten is voortreffelijk!
Erg bijzonder is dat er slechts 1 mesa (tafel) staat, die zich op 41 kilometer van het strand bevindt. Tussen eucalyptusbomen en "chircas" tracht het koppel haar gasten te verwennen met een uiterst persoonlijke gastronomische ervaring. Dit is een plekje om met elkaar te delen en je zintuigen te prikkelen tussen de glooiende heuvels van Pueblo Eden!
Na een paar nachten wijnproeven en paardrijden reis je verder naar de regio's rond Punta del Este, José Ignacio of Cabo Polonio waar kleinschalige of exclusieve lodges verspreid liggen langs een maagdelijke kustlijn met serene zandstranden.
Slaperige vissersdorpjes met oude vuurtorens en ongerepte duingebieden nodigen uit tot het maken van romantische strandwandelingen. Dit is een uitgewezen plek om te deconnecteren. Trek naar Fasano Las Piedras, het prestigieuze Playa Vik of Estancia Guardia del Monte voor de mooiste indrukken van de regio.
Wist je trouwens dat Uruguay over de langste kustlijn ter wereld beschikt? Ga surfen, zwemmen, tennissen, golfen, paardrijden of fietsen. Of wat dacht je van paddle boarden, kitesurfen of kajakken naar een gigantische zeehondenkolonie?
's Avonds rest er enkel nog na te genieten in één van de sfeervolle strandbars.
Blootsvoets, met een witte sangria in de hand en rustige bossa nova ritmes op de achtergrond staar je naar een betoverende zonsondergang. Como 'La Dolce Vita Uruguayana'...
Verlaat Uruguay niet zonder de koloniale invloeden op te snuiven in de Unesco hoofdstad Montevideo. Hier heerst een vergelijkbare sfeer als in Buenos Aires, al is de stad een stuk kleiner en daardoor overzichtelijker en gemoedelijker.
We nemen je mee op een wandeling door het oude centrum, langs onder meer Palacio Salvo, het mausoleum van de nationale held José Artigas, de Sarandi voetgangerswijk en het Matrizplein. Je eindigt tussen vriendelijke locals op de Mercado del Puerto, de levendige havenmarkt, waar je geniet van een lunch in een voortreffelijk visrestaurant.
Een aanrader is om nadien een bezoek te brengen aan de beroemde Uruguayaanse Candombe drums muzikant: Fernando Núñez Ocampo, in de volksmond bekend als Lobo Núñez (Montevideo, 16 februari 1956). Candombe is een op percussie gebaseerde muziekstijl, die zich ontwikkelde onder de Afro-Uruguayaanse bevolking in Montevideo. Vandaag is de Candombe niet alleen een muziekstijl, maar ook een levensvorm die onlosmakelijk deel uitmaakt van de lokale cultuur.
Wist je trouwens dat Lobo op 16 februari 2016 bezoek kreeg van Mick Jagger? Die was namelijk zelf geïnteresseerd om iets op te steken over de Candombe drumtechniek.
“'s Avonds rest er enkel nog na te genieten in één van de sfeervolle strandbars. Blootsvoets, met een witte sangria in de hand en rustige bossa nova ritmes op de achtergrond staar je naar een betoverende zonsondergang. Como 'La Dolce Vita Uruguayana'...”
―