BLOG

Magisch realisme in Barichara & Casa Yahri

Beleef het Colombia van Gabriel García Márquez

geschreven op 23 April 2024

Magisch realisme in Barichara

Ben je een liefhebber van koloniale dorpjes die nog de sfeer van weleer weten te bewaren. Of wil je gewoon Colombia in de diepte bereizen, weg van de gebaande paden? Dan is Barichara jou op het lijf geschreven. Het is de plek bij uitstek voor een Zuid-Amerikaanse "dolce far niente".

Deze koloniale parel werd opgetrokken in de beginjaren van de 18e eeuw langs een oude handelsroute tussen de hoofdstad Bogota en de Caribische kust, en aan de rand van de majestueuze Chicamocha Canyon. Bij de aanleg van een nieuwe snelweg diende men, door de aanwezigheid van de canyon, Barichara volledig te omzeilen, met als gevolg dat de stad haar historische charme en identiteit wist te behouden. Vandaag de dag is ze nog steeds doordrenkt met wat de Colombiaanse romanschrijver Gabriel García Márquez het "magisch realisme" noemde.

Barichara3 Colombia Specialist Reis
Atacama Be Colombia Barichara Casa Yahri Activities 17

De meest spectaculaire manier om naar deze streek te reizen is dan ook via de Chicamocha Canyon. Een tochtje per kabelbaan voert je langs weidse panorama’s dwars door de kloof. Met een lengte van bijna 230 km en een diepte van zo'n 2 km is de kloof dieper dan de Amerikaanse Colorado Canyon en de tweede grootste ter wereld.

Colombia’s mooiste

Het schilderachtige Barichara, dat door velen de mooiste koloniale stad van Colombia wordt genoemd, werd al in 1978 uitgeroepen tot nationaal monument omwille van haar pittoreske koloniale architectuur. Kronkelende geplaveide straatjes zijn overgoten met aromatische paarse Bougainvillea's. Ze nodigen uit tot de meest romantische stadswandelingen. Bij het luiden van de kerkklokken huppelen keurig geklede schoolkinderen onder hun zonneparasols weer naar huis. Felgekleurde oldtimers contrasteren met witgepleisterde panden in de zogenaamde Bahareque stijl, waarbij houten geraamtes worden bedekt met leem en een witte pleisterlaag. Het lijkt hier haast alsof de tijd is blijven stilstaan. Een reis terug in de tijd, ver weg van de hedendaagse hectiek.

Casa Yahri

In deze koloniale parel, op enkele straatblokken van het centrale plein van Barichara, ligt “Casa Yahri”, een bijzonder aangename privévilla met vier slaapkamers.

De villa biedt plaats aan 8 gasten en bestaat uit drie privésuites die je elk afzonderlijk kan huren of als één groot huis. Twee suites (Aratoca en Chicamocha) logeren elk 2 gasten. Chicamocha heeft bovendien een eigen klein privézwembad. De derde suite (Guane) biedt plaats aan 4 gasten in twee slaapkamers.

Hoewel je hier geen klassieke hotelervaring hebt, kan je de hele dag door beroep doen op een permanente conciërge, een chef-kok en een team van gidsen.

Colombia Barichara Casa Yahri 17
Colombia Barichara Casa Yahri Chicamocha Suite 6
Colombia Barichara Casa Yahri Aratoca Suite 5
Colombia Barichara Casa Yahri Chicamocha Suite 2

Het activiteitenaanbod in en rond Barichara is bijzonder gevarieerd en biedt voor elk wat wils. De gidsen zijn inbegrepen bij je verblijf en begeleiden je tijdens verschillende wandelingen of mountainbiketochten in de omgeving. Durvers kunnen de adrenaline opzoeken tijdens een rappeltocht langs een waterval. Ook een bezoek aan de koffieplantages, een kookworkshop of een museumbezoek behoort tot de (inbegrepen) mogelijkheden. Mits supplement kan je ook gaan raften of paragliden.

Guane & de Camino Real

Niet te missen is de 2 uur durende wandeling langs de Camino Real naar het piepklein dorpje Guane waarbij je in de voetsporen treedt van inheemse volkeren en Spaanse kolonisten. Grote terracotta keien markeren het eeuwenoude traject dat vroeger een belangrijke handelsroute was. Het pad bevindt zich nog in zijn oorspronkelijke staat en daalt geleidelijk af naar Guane, langs rotspartijen met fossielen en hoge cactussen en langs weidse uitzichten over de lagergelegen groene valleien.

Ook vogelliefhebbers kunnen hier hun hartje op halen. Guane zelf is niet veel groter dan een aantal blokken maar een lust voor het oog en heeft enkele gezellige barretjes. Je bekijkt er een reeks schattige witte huisjes, een kerkje uit 1720 en een klein museum.

Barichara6 Colombia Specialist Reis
Barichara4 Colombia Specialist Reis

Wanneer reizen?

Barichara heeft het hele jaar door een aangenaam, warm en droog klimaat. Gedurende het hele jaar liggen de temperaturen tussen 22º C en 32º C. De hoeveelheid regen schommelt het hele jaar door, met oktober als de natste maand, maar het is er nog steeds droger dan de meeste steden in de Andes in Colombia. December tot maart zijn de droogste maanden.

Hoe bereik je Barichara?

Er zijn tweewekelijkse vluchten (maandag en vrijdag) met Pacifica Airlines vanuit zowel Bogota als Medellín naar San Gil. Vanaf daar is het nog 20 minuten rijden tot Barichara.

Op andere dagen is de luchthaven van Bucaramanga de enige optie met directe vluchten van/naar de meeste grote steden in Colombia. Van hieruit is het nog 3,5u rijden naar Bucaramanga. Je kan het traject van Bucaramanga naar San Gil indien gewenst ook per helikopter of privé vliegtuigje afleggen, een vluchtje van 15 minuten.

Colombia Barichara Casa Yahri 7

geschreven door Helen

Helen 2022

Andere reissuggesties