BLOG

Hacienda Zuleta

Het leven op een 16e eeuwse luxehaciënda in de Ecuadoriaanse Andes

geschreven op 12 December 2017

Het leven op een 16e eeuwse haciënda

Zoek je naar een karaktervol element dat je reisbeleving in Ecuador naar een hoger niveau tilt?

Op een half uurtje van de vermaarde indianenstad Otavalo ligt een juweel van een hacienda op 2800 meter hoogte.

Hacienda Zuleta is de eigendom van de gekende Lasso familie die afstamt van Galo Plaza Lasso, ooit president van Ecuador. Ze telt slechts 15 gastenkamers opgedeeld in drie categorieën, allen met knapperend haardvuur, fraai antiek meubilair en kwalitatief textiel.

Hier zijn authenticiteit, beleving en ambacht troef! Je verblijft in volpension en laat je verwennen met rijkelijke dagverse maaltijden, een reeks snacks en verrukkelijke patisserie.

Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama2
Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama1

Beleving, ambacht en oog voor detail

De vrije dagen vul je op met wandelingen doorheen de sublieme natuurlijke omgeving. Neem een kijkje in de nog operatieve veeboerderij, de forelkwekerij en de kaasmakerij.

Mits een supplement kan je deelnemen aan langere wandel- of paardrijexcursies waarbij snacks of een lunch alsook vervoer voorzien zijn. Wie 3 nachten of langer in Hacienda Zuleta logeert heeft een 2-uur durende paardrijtocht inclusief.

Er worden verschillende (halve)dagtochten aangeboden naar o.a. een condor-rehabilitatieproject, watervallen, kratermeren, paramo-hooglanden en nevelwouden.

Je kan een mountainbike huren (ca. $6 per uur) om op eigen houtje de valleien en groene graslanden te ontdekken, of deelnemen aan een georganiseerde fietstocht ($49 per persoon, incl. busje en lokale gids). Zelfs een kookworkshop (volgens de lokale recepten met ingrediënten uit de organische tuin) of leren borduren met een lokale experte, behoren hier tot de mogelijkheden.

Wie te gast is tijdens het weekend raden we aan een taxi te regelen aan de receptie voor een bezoek aan de indianenmarkt van Otavalo. De markt wordt gehouden op zaterdag en zondag, al kan je enkel op zaterdagochtend de dierenmarkt meemaken, een hele belevenis. Een enkele rit van de hacienda naar de plaza van Otavalo duurt 30 minuten (30km).

Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama3

Caballos Zuleteños

Paardrijden is al meer dan honderd jaar een traditie in de Lasso familie. Hacienda Zuleta staat dan ook bekend om zijn prachtige Zuleteño paarden - een unieke kruising tussen het Spaans-Andalusische paard, de volbloed en de Amerikaanse Quarter Horse. Het resultaat is een robuust en nobel Andespaard met de perfecte aanleg voor trailritten.

De haciënda organiseert paardrijtours (mits supplement) onder begeleiding van deskundige lokale gidsen en laat je onderweg smullen van lekkere snacks en zelfgemaakt fruitsap. Er is een ruim aanbod aan circuits, al is het mogelijk om je eigen route op maat te laten uitstippelen in functie van je interesses en persoonlijke wensen.

Zuleteño paarden zijn uitgerust met een compleet Andeszadel (zeer vergelijkbaar met het Westerse zadel) met een diepe zitting en gevoerd met een comfortabele schapenvacht. Ook een regenponcho, rijlaarzen of halve chaps, en een helm zijn voorzien.

Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama6
Hacienda Zuleta Ecuador Luxereis Atacama Be
Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama4

Dit is een uitgewezen plek om je even te ontzorgen en te deconnecteren aan het begin of einde van je reis.

We raden een verblijf van min. 3 nachten en 4 dagen aan om de hacienda en haar omgeving optimaal te beleven en ontdekken.

We raden aansluitend een verblijf aan in de Amazone en een cruise door de Galapagos archipel.

Neem gerust contact op om je reisplannen vorm te geven!

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Andere reissuggesties