BLOG

Hacienda Zuleta

Verblijf op een 16e eeuwse luxehaciënda in de Ecuadoriaanse Andes

geschreven op 12 December 2023

Overnachten in een 16e eeuwse luxueuze haciënda

Omring door 4000 hectare natuurgebied in de Ecuadoriaanse Andes

Op ongeveer twee uur ten noorden van Quito, op 2800 meter hoogte, en weg van de drukke indianenstad Otavalo, krijg je als reiziger een heel bijzondere en authentieke ervaring voorgesteld, doordrenkt met vier eeuwen Ecuadoraanse geschiedenis en traditie.

Je logeert hier in Ecuadors mooiste koloniale hacienda, Hacienda Zuleta, die al meer dan 100 jaar beheerd wordt door de familie van Galo Plaza Lasso, voormalig president van Ecuador. Het landgoed van de hacienda strekt zich uit over 4.000 hectare privé natuurgebied dat je te voet, te paard, per (e)bike of met de auto kan verkennen.

In de prachtige tuinen komen vele kolibries drinken. Ze liggen rond de koloniale landhuizen met fraaie salons en oude erfstukken. De 20 gastenkamers zijn opgedeeld in drie categorieën (deluxe, Jr. Suite, Suite) en liggen in het hoofdgebouw dat dateert uit 1691. Omdat de indeling van het koloniale gebouw niet al te veel veranderd kon worden, heeft elke kamer zijn eigen vorm en eigenheid. Allen beschikken echter wel over een queen- of kingsize bed, privé badkamer, knus haardvuur, antiek meubilair en handgeborduurd beddengoed. Sommige kamers zijn connecterend of hebben een privé tuintje, privé binnenplaats of terras.

Gasten worden warm verwelkomd en genieten tijdens hun welkomstdrankje bij het knisperend haardvuur van een lekkere kaasproeverij. Je verblijft in volpension en laat je verwennen met heerlijke dagverse maaltijden, ambachtelijk gemaakte kazen en verrukkelijke patisserie.

Een verblijf in Hacienda Zuleta tilt elke reisbeleving in Ecuador naar een heel ander niveau.

Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 1
Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama2
Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama3

De Andes Condor

Hacienda Zuleta is je uitvalsbasis voor een bezoek aan het bijzondere Condor Huasi project (inbegrepen), het enige kweek-, rehabilitatie- en herintroductieprogramma van de Andescondor in zijn soort in Ecuador. Het is een duurzaam project dat wordt gerund via een samenwerking tussen de haciënda, de Ecuadoraanse overheid en de lokale inheemse gemeenschappen. Je observeert het broedpaar onder begeleiding van een ornitholoog die je vertelt over de grote uitdagingen om de lokale Condorpopulatie te herstellen.

Naast het condorbeschermingsproject zijn er eveneens een brilbeerbeschermingsproject, pre-Incaanse grafheuvels, inheemse handwerkcoöperaties en een operationele boerderij die allemaal deel uitmaken van Zuleta's duurzame toeristische initiatieven.

Activiteiten

Op eigen houtje of met een gids

Vrije dagen vul je op met wandelingen doorheen de schilderachtige groene valleien, langs watervallen, kratermeren, paramo-hooglanden en nevelwouden. Rond de hacienda ligt immers een immens netwerk van eenvoudige tot uitdagende (wandel)paden die je door de goede bewegwijzering prima op eigen houtje kan verkennen. Wie graag fietst kan een mountainbike of e-bike huren (ong. $25 per persoon voor 2 uren).

Een korte wandeling brengt je naar het dorpje Zuleta dat bekend staat als veiligste dorp van het hele land, want wie steelt wordt door de lokale gemeenschappen bijzonder zwaar aangepakt, maar ook om haar verfijnde handborduurwerken die alleen hier verkrijgbaar zijn.

Mits een supplement kan je deelnemen aan enkele privé begeleide excursies, zoals mountainbiking en paardrijden. Dit regel je ter plaatse of indien gewenst kan het prima vooraf. Wie 3 nachten of langer in Hacienda Zuleta logeert krijgt een 2-uur durende paardrijtocht inclusief. Verder kan je nog een kookworkshop boeken (volgens de lokale recepten met ingrediënten uit de organische tuin) of leren borduren met een lokale experten.

De indianenmarkt van Otavalo

Wie te gast is tijdens het weekend kan een taxi regelen aan de receptie voor een bezoek aan de indianenmarkt van Otavalo. De markt wordt gehouden op zaterdag en zondag, al kan je enkel op zaterdagochtend de dierenmarkt meemaken, een hele belevenis. Een enkele rit van de hacienda naar de plaza van Otavalo duurt 30 minuten (30km).

Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 3
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 5
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 8

Caballos Zuleteños

Paardrijden is al meer dan honderd jaar een traditie in de Lasso familie. Hacienda Zuleta staat dan ook bekend om zijn prachtige Zuleteño paarden - een unieke kruising tussen het Spaans-Andalusische paard, de volbloed en de Amerikaanse Quarter Horse. Het resultaat is een robuust en nobel Andespaard met de perfecte aanleg voor trailritten.

De haciënda organiseert paardrijtours (mits supplement) onder begeleiding van deskundige lokale gidsen en laat je onderweg smullen van lekkere snacks en zelfgemaakt fruitsap. Er is een ruim aanbod aan circuits, al is het mogelijk om je eigen route op maat te laten uitstippelen in functie van je interesses en persoonlijke wensen.

Zuleteño paarden zijn uitgerust met een compleet Andeszadel (zeer vergelijkbaar met het Westerse zadel) met een diepe zitting en gevoerd met een comfortabele schapenvacht. Ook een regenponcho, rijlaarzen of halve chaps, en een helm zijn voorzien.

Uitgetest door Atacama!

Collega Helen verbleef enkele nachten op Hacienda Zuleta in oktober 2023 en raadt een verblijf van min. 3 nachten en 4 dagen aan om de hacienda en haar fantastische natuuromgeving optimaal te beleven en ontdekken. Het minimum verblijf hier is 2 nachten.

Ze vulde haar dagen met twee fantastische paardrijtochten naar het Condor Huasi Project en naar een nabijgelegen waterval. Tijdens de e-bike tour daalde ze via de flanken van Volcano Cunrro af naar de Zuleta gemeenschap via o.a. een uitkijkpunt over Lago San Pablo, eucalyptus bossen en dennenwoud. Driekwart van de route verloopt via een grindpaadje en grasland, het laatste stukje gaat via een asfaltweg waar heel weinig verkeer passeert. De laatste dag trok ze naar het uitkijkpunt 'Condor’s View', dat je per jeep of al wandelend bereikt, voor een schilderachtig uitzicht over de heuvels rond Hacienda Zuleta, de San Pedro Vallei en de grafheuvels van Caranqui. Net voor ze uit checkte nam ze nog een kijkje in de kaasmakerij.

Dit is een uitgewezen plek om je even te ontzorgen en te deconnecteren, aan het begin of aan het einde van je reis. De hacienda is bovendien heel gezinsvriendelijk.

Neem gerust contact op om je reisplannen vorm te geven!

Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 11
Hacienda Zuleta Rondreis Ecuador Atacama6
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 12
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 14
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 13
Hacienda Zuleta Ecuador Atacama Be 4

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Andere reissuggesties