BLOG

Dwars door de fjorden van Vuurland

Trotseer de natuurelementen tijdens een 5-daagse expeditie met Cruceros Australis

geschreven op 10 April 2019

Trotseer de natuurelementen bij
Kaap Hoorn & in de fjorden van Vuurland

Op zoek naar een Patagonië reis met een WOW-factor in het kwadraat? De Australis cruise door Vuurland is hét basisingrediënt voor de meest spectaculaire natuurreis.

Via de navigatie van twee zeestraten: Beagle en Magellaan, rond je in 5 dagen en 4 nachten het ruigste en wildste stuk van Patagonië af. En dat in de meest comfortabele omstandigheden.

Expeditie naar het einde van de wereld

De Australis cruise is geen gewone cruise. Aan boord vind je dan ook geen zwembad, fitness en entertainment shows. Je laat de wifi en telefoon geconnecteerde wereld compleet achter je en vertrekt op een avontuurlijke expeditie naar het einde van de wereld. Geniet van een uitmuntende service aan boord en vooral… van de ongeëvenaarde exclusiviteit om twee adembenemende en ontoegankelijke nationale parken te ontdekken: Kaap Hoorn & Alberto de Agostini.

Collega Helen ging begin 2019 aan boord in Ushuaia op de Ventus Australis en ontdekte de Patagonia Explorer vaarroute. Lees hieronder alvast een stukje van haar onvergetelijke ervaringen.

Australis Cruise Patagonia Atacama18

Kaap Hoorn

In de vooravond ga ik aan boord op het gloednieuwe schip Ventus Australis dat pas in maart 2018 zijn eerste expeditie door de Patagonische fjorden van Vuurland ondernam.

Ik word wakker rond 4 à 5 uur ’s ochtends. Meteen ben ik me bewust waar we ons bevinden: het einde van de wereld... De plek waar de Atlantische en de Stille Oceaan elkaar ontmoeten. De oceaan is wild en woest. De wind giert over het dek aan 120 km per uur en sommige waaghalzen haasten zich naar buiten voor een foto met de vlag van Kaap Hoorn, een gevecht tegen de wind.

Deze legendarische sterke wind waarvoor de kaap gekend staat, belet ons om aan land te gaan en een wandeling te maken naar het iconische monument. We blijven een uurtje wachten en ‘dobberen’ (nu ja, niet zeker of dobberen echt aan de orde is?) voor de mooie grillige rotskust en hopen op beterschap. Het uur vliegt voorbij. Moeder Natuur heeft ons in haar vuistgreep en we moeten ons overgeven aan haar genade! De wind zwakt niet af… Helaas. We houden stoelen en tafels vast wanneer het schip rechtsomkeer maakt en koers zet richting het Beagle kanaal.

Australis Cruise Patagonia Atacama8
Australis Cruise Patagonia Atacama5

Navarino eiland & Wulaia Bay

In de late namiddag bereiken we Navarino eiland, een desolate plek die slechts voor een enkele avontuurlijke backbackers weggelegd is aangezien de toeristisch infrastructuur op het eiland zeer beperkt is.

Per zodiac gaan we aan wal in Wulaia Bay, waar we één van de meest schilderachtige landschappen van de expeditie te zien krijgen. Goed aangelegde wandelpaden leiden ons naar boven over drassig veenland met kleine poeltjes waar bevers huishouden, en daarna door maagdelijke oerbossen met honderd jaar oude bomen gehuld in frisgroene mossen en varens.

We gingen aan land onder een dik wolkendek. Wanneer we het uitkijkpunt bereiken, breekt plots de zon door en wordt de baai waar het schip verankerd ligt gehuld in een warme goudgele gloed, magisch! Het weer verandert hier inderdaad om de haverklap. ’s Avonds bereiken we opnieuw het Beagle kanaal en zetten we koers naar het westen.

Australis Cruise Patagonia Atacama12
Australis Cruise Patagonia Atacama14
Australis Cruise Patagonia Atacama13

Alberto de Agostini Nationaal Park

Het tweede nationaal park dat we bezoeken, is dat van Alberto de Agostini, één van de mooiste en minst toegankelijke van Chili. Het bezoek is dan ook exclusief voorbehouden aan de passagiers van de Australis expedities. We navigeren vandaag en morgen langs ’s werelds meest indrukwekkende gletsjers en door de smalle fjorden van de Cordillera Darwin & het gelijknamige ijsveld. Dit stukje van het Beagle kanaal kreeg niet voor niets de bijnaam 'Glacier Avenue' want overal worden de Andestoppen bedekt met de dikke laag ijs van het Darwin Icefield en monden grote gletsjers uit in de fjorden. We bezoeken er maar liefst vier.

Glacier Avenue & het Darwin Icefield

Voor de middag staat een pronkstuk op het programma. De Pia gletsjer is een zogenaamde laaglandgletsjer die als een brede waaier uitmondt in zee. De zodiacs brengen ons aan land en we wandelen naar twee uitkijkpunten op de gletsjer. Pia overweldigt me met z'n prachtige vorm: een helderblauw ijsfront met daarachter een hoge berg pure ijsmassa. Na de middag bezoeken we Garibaldi, ook een laaglandgletsjer waarbij we aan boord blijven omdat de kapitein het schip tot zeer dicht bij de gletsjer kan manoeuvreren. We genieten van het natuurschoon met een glaasje pisco sour.

Australis Cruise Patagonia Atacama9
Australis Cruise Patagonia Atacama3

De zeestraat van Magellaan

De vierde dag bereiken we de zeestraat van Magellaan en staat een strandwandeling op het programma. Het gaat over een desolate en ruige kuststrook met prachtige grote schelpen en aangespoeld hout en door oude lengabossen naar de Aguila, een schilderachtige dalgletsjer met aan de rechterzijde een grote ijsgrot.

Na de middag volgt een zodiac excursie en brengen de bootjes ons langs grote ijsbergen naar het front van de Condor gletsjer, op zich geen erg brede gletsjer maar met een bijzonder unieke vorm. Het Condor ijsfront rijkt hier nog hoger dan de voorgaande en heeft de vorm van een kroon. Van onder de ijskap valt een krachtige waterval in de baai. Het Condor ijsspektakel ervaren we vanop de eerste rij!

Australis Cruise Patagonia Atacama4
Australis Cruise Patagonia Atacama16
Australis Cruise Patagonia Atacama15

Tijdens de excursies verbaas ik me over de kennis en het niveau van de gidsen, maar ook de attente, snelle en altijd vriendelijke service in het restaurant en in onze kajuit. De prijs-kwaliteit verhouding aan boord kan dan ook niet anders dan uitstekend geëvalueerd worden.

De laatste dag, net voor de ontscheping, bezoeken we het onbewoonde Isla Magdalena waar ong. 200.000 Magellaanpinguïns nesten. We gaan aan wal voor een eenvoudige wandeling naar de vuurtoren. Onderweg lopen de koddige pinguïns graag een eindje mee. We moeten goed uitkijken want ze lopen ons letterlijk voor de voeten.

Australis Cruise Patagonia Atacama10
Australis Cruise Patagonia Atacama6

En nu?

Plan en boek je cruise door Vuurland...

De prijzen van de expeditie variëren per seizoen. Goed op voorhand boeken is belangrijk, aangezien het seizoen kort is en er slechts 100 kajuiten zijn met een capaciteit van max. 210 personen.

Prijzen per persoon (2023)

Lees hieronder de prijzen voor deze 5-daagse cruise. Je maakt de expeditie op basis van een comfortabele all-inclusive formule met volpension (ontbijt, lunch en avondmaal) en een open bar (inclusief wijnen, bier, likeuren, gin, whisky, etc.). Alle excursies en de aangeboden lezingen aan boord zijn inbegrepen. Haventaks inbegrepen.

Behalve een fooi en/of souvernir heb je geen bijkomende kosten.

Vermelde prijzen zijn per persoon in tweepersoonskajuit.

Kajuit typeLaagseizoenHoogseizoen
A - deck 2 (16,5 m²)€3020€4150
AA - deck 3 (16,5 m²)€3250€4460
AAA - deck 4 (16,5 m²)€3550€4810

Vertrek is mogelijk vanuit Ushuaia of Punta Arenas op vast geprogrammeerde vertrekdata tussen eind september en begin april.

Beide routes zijn gelijkwaardig maar de excursies zijn verschillend doordat men rekening houdt met de getijden. De bezoeken aan Kaap Hoorn, Wulaia baai & de Pia gletsjer worden in beide routes opgenomen.

Contacteer ons gerust voor meer details.

Australis Cruise Patagonia Atacama7

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Headerfoto © Rudy Mareel

Andere reissuggesties