BLOG

Zona Cafetera

Een intense beleving van de Colombiaanse koffiecultuur

geschreven op 10 December 2021

In de Zona Cafetera sieren glooiende groene valleien met hoge palmen het landschap en triomfeert de koffieboon. In Colombia heerst een ware koffiecultuur die zelfs zo een indruk nalaat dat het koffiecultuurlandschap op de UNESCO Werelderfgoedlijst werd geplaatst. Bij een bezoek aan deze buitengewone regio ontdek je zowel de essentie van ’s werelds beste kopje koffie als de oprechte schoonheid van Colombia in al zijn facetten.

Zona Cafetera13 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera5 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera6 Colombia Reis Atacama

¿Una taza de café? ¡Sí, por favor!

De koffiedriehoek bevindt zich in het hart van Colombia en beslaat de departementen Quindío, Riseralda, Caldas en het noordelijke deel van Valle del Cauca. Deze regio spreidt zich uit over hoogtes van 1000 tot 2000 meter en grenst aan het hooggebergte van het Los Nevados Nationaal Park. De vulkanische ondergrond, in combinatie met de hoogtemeters en de geografische ligging nabij de evenaar, zorgen voor het perfecte klimaat voor het verbouwen van koffie. Arabica is de meest gewaardeerde en de voornaamst geteelde boon, al winnen andere variëteiten steeds meer terrein. Ook andere gewassen gedijen bij deze optimale omstandigheden, zo vind je er o.a. plantages van bananen, papaja, ananas, cacao, rijst en suikerriet.

Verspreid over de heuvelruggen tref je charmante finca’s (boerderijen) aan waar men koffie verbouwt. De beste koffiebonen worden geëxporteerd naar het buitenland en vormen daardoor een belangrijke inkomstenbron voor het land. De kleine familiebedrijfjes van deze regio produceren bijna de helft van alle Colombiaanse koffie-export. Een bezoek aan zo’n koffieplantage en finca staat dan ook met stip op één. Hier ontdek je het proces van boon tot heerlijk vers kopje van dichtbij. De zuiverheid van de koffie, de zachte smaak en de intense aroma’s kan ieder liefhebber bekoren!

Wil je helemaal ondergedompeld worden in deze koffiecultuur? Enkele van deze authentieke koffiehacienda’s hebben hun deuren opengezet voor bezoekers en combineren hun traditioneel beroep met het uitbaten van een klein pension.

Koffiedriehoek1 Colombia Specialist Reis
Koffiedriehoek4 Colombia Specialist Reis
Zona Cafetera12 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera15 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera17 Colombia Reis Atacama

Een vleugje natuur & een snufje cultuur

Naast koffie kent dit gebied een veelzijdige natuurpracht. Je waant je in de tropen met felle bloemen, tientallen soorten vlinders, vogels en kolibries. In de uitlopers van het Los Nevados Nationaal Park bevindt zich de fotogenieke Valle de Cocora. Met een typische Willy Jeep zet je koers naar het Colombiaanse nevelwoud: een weelderige vallei met indrukwekkende sluierende bewolking. De Cocora Vallei herbergt ook Colombia’s nationale trots: de waspalm. Deze slanke reuzen kunnen tot wel 60 meter hoog worden.
Een dagexcursie in het Los Nevados Nationaal Park zelf mag niet ontbreken. Je wandelt er tussen de hoogste Andespieken van het land en door unieke páramolandschappen. Ontspannen doe je in verschillende warmwaterbronnen, waarvan die van Santa Rosa de Cabal de indrukwekkendste zijn.

Op zoek naar dat tikkeltje extra? Een paardrijdtocht, paragliden, ziplinen of zelfs een luchtballonvlucht zorgen voor onvergetelijke avonturen.

Kronkelende bergweggetjes leiden naar swingende dorpjes die de regio kleur geven. Hier is het heerlijk rondkuieren om de levendige cultuur in je op te nemen. Op de karakteristieke pleintjes ontmoet je de plaatselijke inwoners in geruite hemden en sombrero vueltiao (traditionele hoed) voor een biertje. Of proef je van hun verse producten recht van het land. Door de ligging nabij de Valle de Cocora is Salento het populairste dorpje. Je vindt er gezellige restaurantjes met typische specialiteiten zoals verse forel en patacon, souvenirwinkeltjes met streekproducten en uiteraard… uitnodigende koffiebars op elke straathoek. Voor wie een rustigere impressie van deze regio wil ervaren zijn Pijao, Santuario, Marsella, Salamina en Filandia prima alternatieven.

Zona Cafetera1 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera10 Colombia Reis Atacama
Zona Cafetera19 Salento Colombia Reis Atacama

Hoe bereik je de koffieregio?

De drie grootste steden Armenia, Pereira en Manizales beschikken allen over een eigen kleine luchthaven met dagelijks rechtstreekse verbindingen van en naar Bogotá. Je verblijf is gelegen op zo’n 15 min tot anderhalf uur rijden van een van deze luchthavens. Daarnaast is het wegennet zeer uitgebreid en in goede staat waardoor je ook gemakkelijk over land kan reizen vanuit o.a. Medellín (ca. 5 uur) en Cali (ca. 3 uur).

Wanneer reizen?

De koffieregio is het hele jaar door goed te bereizen. De frisgroene landschappen komen tot stand door regelmatige regen en aangename temperaturen. April-mei en oktober-november zijn doorgaans de natste maanden. De temperaturen liggen gemiddeld tussen 20°C en 25°C. Houd er rekening mee dat het tijdens het oogstseizoen (april-juni en oktober-december) en tijdens het jaarlijkse Nationale Koffiefestival (eind juni-begin juli) heel wat drukker is overal.

Hacienda Bambusa1 Colombia Reizen
Koffiedriehoek7 Colombia Specialist Reis
Colombia Reis Panorama1 Atacama Be

geschreven door Laura

Profielfoto Laura 725X725

Andere reissuggesties