BOLIVIE

HIGHLIGHTS Hart van de Andes

Reisprogramma

ONTDEK HART VAN DE ANDES IN DETAIL

Bolivie Reizen 46

1-2 Reis naar La Paz

Dagvlucht naar Lima & avondvlucht naar La Paz. Bij aankomst rond middernacht privétransfer naar het hotel in het historische centrum. De volgende dag is vrij te besteden. La Paz is trapsgewijs gebouwd met hoogtes van 3200m tot 4000m en wordt omringd door schitterende besneeuwde bergtoppen van meer dan 5000m hoog. Veruit de mooiste zijn de Huayna Potosi en Illimani.

Een vrije dag in La Paz is belangrijk om rustig te acclimatiseren. Interessante bezienswaardigheden in en rond het historische centrum zijn Plaza de Murillo waarrond verschillende belangrijke gebouwen liggen, de gezellige San Miguelwijk en de kleurrijke Mercado Hechiceria (heksenmarkt) waar Aymara indianen hun magische producten komen verhandelen. Je vindt er voornamelijk zakjes kruiden en volksremedies maar ook offergaven, zoals kleine lama foetussen, voor de godin van de aarde (Pachamama) zijn hier te koop. Liefhebbers van kleurrijke Andino folklore kunnen ’s avonds een gezellige muziekbar opzoeken.

Bolivie Reizen 78

3 Tiwanaku of de Palca Canyon

Op deze vrije dag kan je op eigen houtje verder het oude stadsdeel verkennen (op wandelafstand van het hotel), of opteren voor een optionele excursie naar Tiwanaku (3800m) of naar de Palca Canyon & Valle de las Animas.

Bolivie Reizen Titicaca Meer Wandelaar Atacama Reizen

4 Lago Titicaca

Tweedaagse privé excursie naar het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Na één blik op het onbeschrijfelijk blauwe water begrijp je waarom het meer heilig was voor de Inca’s.
Eerst een 4 uur durende privétransfer naar Copacabana. Per privé motorboot reis je verder naar het mythische Isla del Sol, het grootste eiland van het meer en de bakermat van de Inca beschaving. Rond de middag proef je een ‘apati’, een typische Altiplano lunch. Na het inchecken in de lodge wandel je naar een spectaculair uitzichtpunt van waaruit je kan genieten van een schilderachtig vergezicht op de besneeuwde toppen van de oostelijke Andes en een 360° panorama over het Titicacameer, zowel de Boliviaanse als de Peruaanse kant.

Bolivie Reizen 57

5 Isla del Sol - La Paz

Na een verblindend mooie zonsopgang ga je op pad door het zuidelijke deel van Isla del Sol. In het dorpje Yumani leer je bij over de inheemse cultuur en het wereldbeeld van het Andesvolk. Je stopt aan de indrukwekkende Pilkokaina zonnetempel, de voormalige residentie van de Incakeizer met zijn stenen schildwacht. Nadien leidt een typische Inca trap met frisgroene en bloemrijke tuinen aan beide zijden je naar de ‘bronnen van de eeuwige jeugd’. Je keert terug naar Copacabana per privéboot. Hier bezoek je de basiliek van de Zwarte Madonna, die in 1925 tot koningin van de natie werd gekroond. Na de lunch brengt een privétransfer je terug naar het hotel in La Paz.

Uyuni By Bike2 Atacama Be

6 Salar de Uyuni

De Boliviaanse Altiplano (de Zuid-Lipez) is één van de meest onherbergzame gebieden op aarde en ongetwijfeld het meest adembenemende natuurfenomeen van de centrale Andes, en dat komt niet alleen door de hoge ligging. De weinige bezoekers genieten hier van een magisch natuurspektakel.

Na een vroege ochtendvlucht uit La Paz land je in Uyuni, de uitvalsbasis voor een bezoek aan de grootste zoutvlakte ter wereld, Salar de Uyuni (12.500 km²). Samen met een Engelssprekende privéchauffeur bekijk je eerst het treinkerkhof en het zoutwinningsproces in Colchani. Daarna gaat het de steppe op met verschillende stops bij o.a. het oude zouthotel en het vulkanische eilandje Incahuasi waar je wandelt langs immense cactussen naar een wondermooi uitkijkpunt. Tot slot maak je een wandeling op de Tunupa vulkaan naar een grot met 1000 tot 3000 jaar oude Chullpas mummies. Je daalt af naar de zoutvlakte waar we een sfeervolle sundowner voorzien op een rustig plekje. De ondergaande zon hult de zoutvlakte nu in een magische paars-roze gloed, een onvergetelijke afsluiter. Je overnacht in een hotel volledig opgetrokken uit zout.

Optioneel: Nachtwandeling met sterrenobservatie op de Tunupa vulkaan.

Atacama Bolivie Reizen Uyuni3 © Helen De Meyer

7 Siloli woestijn

Liefhebbers kunnen na zonsopgang ‘s ochtends een MTB-fietstocht maken dwars over de zoutvlakte (op aanvraag - mits vroeg opstaan). Per jeep gaat het verder zuidwaarts naar de Zuid-Lipez woestijn. Na ong. 3 uur rijden bereik je de lagunas Cañapa, Hedionda en Ramaditas waar elegante Jamesflamingo’s met karmijnrode strepen samentroepen, een spectaculair schouwspel. Deze door algen en wieren gekleurde meren steken schril af tegen het overwegend aardkleurige landschap met een snoer van actieve smeulende vulkanen aan de horizon. Overnachting in een eenvoudige lodge in de verbluffende en uitzichtloze Siloli woestijn.

Atacama Bolivie Reizen Lagunaverde3

8 Zuid-Lipez & Laguna Colorada

Bezoek aan het magistrale Nationaal Reservaat Eduardo Avaroa. Via de Árbol de Piedra, een rotsblok in de vorm van een boom, bereik je Laguna Colorada, één van de grootste giftige meren van de Altiplano. In de lente zakken grote kolonies flamingo’s af naar dit Adobe-rode meer om er zich te voeden met garnalen en algen. Je passeert de fotogenieke geisers Sol de Mañana en de warmwaterbronnen Termas de Polques in de Salar de Chalviri. Langs de Damas de Piedra en de woestijn van Dalí reis je naar het schilderachtige Laguna Verde, gelegen aan de voet van de imposante Licancabur vulkaan (5990m). Lange rit terug naar Uyuni voor overnachting.

Atacama Bolivie Reizen Potosi

9 Potosi

Privétransfer van ong. 3 uur naar Potosi, Boliviës schatkamer van koloniale architectuur. Potosi (UNESCO) ligt door zijn ligging (onterecht) in de schaduw van zijn beroemde broertje Cusco aan de voet van de befaamde Cerro Rico, één van de grootste zilverreserves ter wereld.

Begeleide rondleiding door het historisch centrum. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de kerken van San Fransisco en San Lorenzo, het Santa Teresa klooster met bijhorend museum en de Casa de la Moneda (het Muntgebouw) uit 1672. Nu herbergt de munt een interessant museum met schilderijen, oude munten en een tentoonstelling over moderne smelttechnieken.

Je overnacht in een prachtige historische hacienda uit de 16e eeuw, tevens een werkende melkboerderij en museum, gelegen op 30 minuten van Potosi.

Bolivie Reizen Potosi2 Atacama

10 Cerro Rico & Sucre

Vóór de middag kan je deelnemen aan de activiteiten die het hotel gratis aanbiedt aan haar gasten (bezoek aan het museum, wandeling op het landgoed, rondleiding in de hacienda). Vervolgens een confronterend begeleid bezoek aan één van de beruchte zilvermijnen van de Cerro Rico. Aansluitend een privétransfer (ong. 4 uur) over een goede asfaltweg naar Sucre.

Atacama Bolivie Reizen Sucre2

11 Sucre vrije dag

De ‘witte stad’ Sucre (2790m) ademt gezelligheid uit. Het hele jaar door heerst er een aangenaam klimaat en zorgen terrasjes vol toeristen en studenten voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Een vrije dag laat toe het historische centrum op een rustig tempo te bezoeken. Plaza 25 de Mayo, het Bolivar park, het Recoleta klooster en het Casa de la Libertad waar de Boliviaanse onafhankelijkheidsverklaring getekend werd, zijn enkele van de bezienswaardigheden. Ook het Museo de Arte Indigina, dat verhaalt over de textielkunst van de Jalq’a en Tarabuco indianen, is een bezoek waard.

Bolivie Reizen 4

12 Tarabuco & Jatun Yampara

Wandeling door het Aymara dorp Tarabuco (3230 m) op ong. 65 km van Sucre. Op zondag gaat hier één van de kleurrijkste markten van het land door (een aanrader). Naast een indrukwekkend mooie klederdracht zijn ook de typische hoofddeksels de moeite. De markt is tevens de beste plek om souvenirs aan te kopen want het hand- en textielwerk dat hier verhandeld wordt, is van uitstekende kwaliteit. Nadien naar Jatun Yampara waar een project uitgewerkt werd om oude Yampara tradities te beschermen. Je maakt kennis met de typische huizen, kleding en gebruiken van de lokale bevolking en neemt een kijkje in een textiel en keramiek werkplaats. Liefhebbers kunnen een Chicheria (lokale bar) opzoeken en proeven van de chicha, een zure lokale drank gemaakt van gefermenteerde maïs. Retour naar het hotel in Sucre.

Atacama Bolivie Reizen Bolivianen © Brent Dhooge

13 Santa Cruz

Privétransfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Santa Cruz.

Santa Cruz de la Sierra ligt op 416 meter hoogte en geniet een warm en tropisch savanneklimaat. Santa Cruz staat vandaag bekend als de belangrijkste en meest welvarende stad van het land, maar dat was lang niet altijd zo. De stad werd in 1560 gesticht door door Ñuflo de Chaves en om klimatologische redenen twee keer ‘verplaatst’. De resten van de oude stad zijn nog te bezichtigen bij het huidige San José de Chiquitos.

Atacama Bolivie Reizen Lama

14-15 Vertrek Santa Cruz

Privé luchthaventransfer voor de internationale vlucht naar Brussel of Amsterdam. Aankomst in België de volgende dag.