BLOG

Top 5 estancia's in Argentiniës gletsjergebied

De meest charismatische verblijven rond Calafate & El Chaltén

geschreven op 26 Juli 2019

1. Estancia Cristina

Exclusiviteit aan de voet van de Upsala gletsjer

Een tweedaagse excursie laat toe één van Patagoniës mooiste regio's te ontdekken. Een plaats waar je terugkeert in de tijd naar het ontstaan van de aarde. Geperst tussen het Lago Argentino en het Lago Viedma in het hart van het Los Glaciares Nationaal Park is Estancia Cristina, daterend uit 1900, één van de meest afgelegen estancia's van de regio gelegen aan de oevers van Lago Argentino.

Hoewel je verblijf uitermate comfortabel is, gaat het hier niet zozeer om grote luxe, dan wel om een exclusieve belevenis van de natuur. De lodge beschikt over 12 sfeervolle en comfortabele kamers en biedt haar gasten een brede waaier aan georganiseerde excursies aan (all-in) in het 22.000 hectare groot privé natuurgebied, naast een uitstekende keuken en persoonlijke service.

Het natuurgebied rond de estancia is bijzonder uniek, deels door de nabijheid van het Zuid-Patagonische ijsveld dat hier overal zijn sporen achterliet d.m.v. erosie, ontelbare hoeveelheden aan fossielen en indrukwekkende canyons.

's Ochtends word je (in groepsverband) naar de pier bij Punta Bandera gebracht, een rit van ong. 1 uur, waar je inscheept op de catamaran van de estancia. Voor de middag geniet je van een boottocht over het Lago Argentino dat met zijn 1560 km² het grootste meer van Argentinië is. Je navigeert door de Brazo Norte in noordelijke richting waar een spectaculaire verwelkoming volgt door huizenhoge ijsbergen die met veel gerommel en geraas van de Upsala gletsjer afkalven. De Upsala heeft een totale oppervlakte van 765 km² en wordt gevoed door verschillende gletsjers van het Zuid-Patagonische ijsveld. Haar ijsmassa is 40 meter hoog, 10 km breed en 53,7 km lang wat de gletsjer de derde langste van het continent maakt, na de Pío XI en Viedma.

Eens aan wal word je naar de kamers gebracht en zit je samen met een gids om je persoonlijke excursieschema te bespreken, een eerste na aankomst en een tweede of eventueel derde uitstap de dag nadien.

Het hoogtepunt is de jeeptocht naar mirador Upsala met aansluitend de wandeling door de fossielen canyon, onmisbaar! Je trekt naar een weids uitkijkpunt over Lago Guillermo en de snel krimpende Upsala gletsjer. Dit gletsjermeer is slechts 60 jaar oud en geeft een confronterend inzicht op de klimaatopwarming. Vervolgens start je met een 5 uur durende wandeling van ongeveer 14 km (dalen) door een canyon waar je de ontstaansgeschiedenis van onze planeet aan levende lijve ondervindt. Gepolijste rotsblokken met prachtige felle kleuren, stukjes kwarts en 175 miljoen jaar oude fossielen in combinatie met een mozaïek van weerspiegelende meertjes. Dit is een speeltuin voor geologen, wandelaars en natuurliefhebbers!

Verder zijn er schitterende tochten te paard te maken (geen ervaring vereist) onder de deskundige begeleiding van rasechte gaucho's. Mits een reservatie vooraf behoort fly-fishing eveneens tot de mogelijkheden.

Rond 17u brengt de catamaran en een bustransfer je terug naar Calafate.

Estancia Cristina Patagonia 2 Atacama
Estancia Cristina Patagonia 1 Atacama

2. Eolo, Patagonia's Spirit

Luxueus landgoed op de steppe van Cerro Frias

De Relais & Chateaux lodge EOLO kan je gerust omschrijven als de crème de la crème van het gletsjergebied en onderscheidt zich met zijn vijfsterrencomfort en vlot bereikbare ligging. Op slechts 30 minuten bereik je El Calafate Airport en op dezelfde afstand ligt het Los Glaciares National Park, de thuisbasis van de Perito Moreno gletsjer. Ook voor wie het wandelgebied rond Mount Fitz Roy en het Chileense Nationaal Park Torres del Paine wil bezoeken zijn er mogelijkheden.

Op het 10.000 hectare groot privé landgoed voelt het alsof je de wereld ontvlucht bent. Het interieur is tijdloos en elegant en belichaamt het Patagonië van de eerste kolonisten, met comfortabele salons langs grote glaspartijen, oude wereldkaarten, vintage telescopen en Engels porselein.

Er zijn 17 ruime kamers in 3 categorieën (superior, premium en corner suites), allen met antiek meubilair en luxueuze badkamers. Vanuit de kingsize bedden is het genieten van de zonsopgang en het neurotische Patagonische weer bij een kopje verse koffie die dagelijks naar je kamer gebracht wordt.

Er is bewust gekozen om geen TV op de kamers te voorzien. Want een mooiere film dan deze die zich voor je neus afspeelt, bestaat net ;-).

Patagonia Eolo Lodge Relais Chateaux Atacama Be

Je beleeft Eolo op basis van volpension. Een vleugje culinaire magie en onvergetelijke zichten over de Patagonische vlakten dragen bij aan de charme van je verblijf.

Er is tevens een breed aanbod aan inbegrepen excursies en transfers die je kan maken vanuit de lodge, alsook een waaier aan optionele tours met een supplement (waaronder een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer en het Lago Argentino).

De inbegrepen excursies bestaan voornamelijk uit wandelingen, fietstochten en birdwatching tours in het omringende natuurgebied Cerro Frias. Mits supplement brengt Eolo je via (gedeelde) transfers o.a. naar de uitkijkplatformen van de Perito Moreno gletsjer, het dorpje Chaltén en de pier bij Lago Argentino.

Eolo is jaarlijks geopend van 1 oktober tot 1 mei. Voor kinderen hanteert Eolo een minimum leeftijd van 12 jaar.

Eolo Lodge Blog5 Argentina Luxury Travel
Eolo Lodge Blog6 Argentina Luxury Travel

3. Aguas Arriba Lodge

De garantie op rust en isolatie

Een van de best bewaarde geheimen van Argentijns Patagonië is de prachtige Aguas Arriba Lodge, een uitermate afgelegen chalet die nog meer dan vele anderen de garantie biedt op rust en complete isolatie. Met fenomenale zichten op Lago del Desierto, hangende gletsjers en de iconische Mount Fitz Roy, is dit de gedroomde uitvalsbasis voor de verkenning van een ruw en ongerept Patagonië.

Aguas Arriba Lodge is gelegen aan de oevers van het Lago Desierto, dat op drie en een half uur rijden ligt van El Calafate (het dichtstbijzijnde vliegveld). Er lopen geen wegen naar de lodge. Bij het meer aangekomen, is het 20 minuten varen of 3 uur wandelen naar de lodge. Mits een transfer van 30 min (enkel) kan je eventueel ook een wandeling maken naar Laguna de los Tres aan de voet van Mt. Fitz Roy.

De Aguas Arriba Lodge heeft slechts zes kamers, een toprestaurant en een prachtige woonkamer met hoge panoramaramen die uitgeven op het meer. Drie kamers zijn gericht naar de Vespignani gletsjer en het Desierto meer. Er zijn twee hoeksuites met zichten op Mount Fitz Roy. De zesde kamer is geschikt voor gezinnen; ze kijkt uit op de omringende beukenbossen en kan worden verbonden met een andere kamer. De eigenaars Pato en Ivor waken erover dat al hun gasten zich thuis voelen en doen er alles aan om je in de watten te leggen.

In Aguas Arriba Lodge kies je dagelijks uit een ruime keuze aan excursies die je op eigen houtje of met een gids kan maken. Daarnaast is er een bootje beschikbaar voor excursies op het meer en transfers van/naar de verharde weg. Ook vliegvissen in de omliggende meren en rivieren behoort tot de mogelijkheden. Elke avond komen de gasten onder het genot van een glas wijn samen rond het haardvuur waar de gids de excursiemogelijkheden voorstelt

Aguas Arriba Lodge Patagonia Atacama Be1
Aguas Arriba Lodge Patagonia Atacama Be3

4. Estancia Nibepo Aike

Op een boogscheut van Perito Moreno

Wie over voldoende tijd beschikt in Calafate moet naar Estancia Nibepo Aike, op een dik uur rijden van El Calafate aan het einde van de schilderachtige (onverharde) grindweg ‘Ruta de las Estancias’, voor een korte maar intenste estancia-ervaring. Op de achtergrond lonken de besneeuwde bergtoppen van de Cordillera de los Andes en vlakbij de estancia kan je op een vrije namiddag schitterende wandelingen maken rond de oevers van het gletsjermeer Lago Roca of door het heuvelachtige landschap van het 12.000 hectare groot domein.

Nibepo Aike is het enige hotel (estancia) nabij Calafate gelegen ‘in’ het Los Glaciares Nationaal Park. Het gaat om een authentieke en nog steeds ‘werkende’ veeboerderij waar je verwend wordt met rijkelijke ontbijtbuffetten en traditionele gerechten volgens familierecepten, dit bij een gezellig haardvuur. Op bepaalde weekdagen organiseert het hotel traditionele asado's in de quincho (Argentijnse BBQ-ruimte).

De estancia is gesloten tijdens de lokale wintermaanden. Ze gaat open rond 15 september en sluit rond 15 mei.

Nibepo Aike Estancia Patagonia Atacama 1
Nibepo Aike Estancia Patagonia2 Atacama 1

Bij valavond drijven de gaucho’s van de estancia met hun herdershonden grote kuddes runderen en schapen samen naar de stal, een schilderachtig schouwspel. Elke bezoeker geniet een rondleiding op de boerderij en luistert naar verhalen over de Kroatische immigrant Santiago Peso die hier zijn klein paradijsje stichtte. De naam "Nibepo" is een samentrekking van de bijnamen van zijn drie kinderen: Nini, Bebe en Porota. Aike is een Tehuelche woord dat "plaats" of "thuis" betekent.

Je kan deelnemen aan het scheren van de schapen of melken van de koeien en ervaart op die manier het dagelijkse Patagonische leven. Liefhebbers kunnen gaan fietsen (te huur) of paardrijden tijdens eenvoudige tours (geen ervaring vereist) die op welbepaalde tijdstippen door het hotel worden aangeboden. Paardrijtochten zijn standaard inbegrepen voor wie zijn verblijf boekte op basis van volpension.

Mits je over een huurwagen beschikt, is dit een prachtige uitvalsbasis voor het bezoek aan de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. En met de afwezigheid van telefoon en internet is dit verblijf uitermate geschikt voor wie zich even wil afzonderen in de natuur, weg van alle drukte. Nibepo Aike accommodeert 22 gasten in 10 kamers. Er zijn 8 standaardkamers en 2 superiorkamers.

Nibepo Aike Estancia Patagonia3 Atacama 1
Nibepo Aike Estancia Patagonia4 Atacama 1
Patagonie Argentinie Reizen14

5. Estancia Helsingfors

Het geheim van Mount Fitz Roy

Op 3 uur rijden van Calafate aan het einde van een lange grindweg kijkt de fotogenieke Estancia Helsingfors uit over de zuidwestelijke oevers van Lago Viedma op de voorgrond van Mount Fitz Roy. De gastheer en -vrouw, Pablo Crespo en Paula en Alfonso Susacasa zorgen voor een warm onthaal in hun knusse estancia. Estancia Helsingfors staat ongetwijfeld garant voor een fantastische beleving van het centrale deel van Los Glaciares Nationaal Park.

De ranch heeft 9 rustieke kamers, 8 tweepersoonskamers en 1 triple. Het prachtige hoofdgebouw is een replica van de oorspronkelijke woning van Alfred Ramstrom, een Finse kolonist die aan het begin van de eeuw werd ontroerd door de schoonheid van het landschap. Estancia Helsingfors is omgeven door prachtige uitzichten op Lago Viedma, Mount Fitz Roy en vele besneeuwde bergtoppen van de majestueuze Andes. De omringende naaldbossen fungeren als een soort dekmantel voor de sterke Patagonische wind. In tegenstelling tot vele andere estancia's zijn hier geen stallen op het terrein en lopen de paarden vrij rond in het wild tussen groepjes guanaco's.

In Helsingfors worden verschillende all-inclusive activiteiten aangeboden, waaronder boottochten naar de Viedma gletsjer (als het weer het toelaat) met de privé boot van de lodge, vissen, verschillende wandelingen en paardrijtochten naar o.a. Laguna del Morro, Laguna Azul, Mirador Condor (Mount Fitz Roy & Cerro Torre). Optioneel kan je van hieruit een ruige 4- of 5-daagse trekking aanvatten (basic camping) naar Estancia Cristina. Een privé gids is essentieel aangezien er niet overal goed gemarkeerde wandelpaden liggen.

Wat je verblijf in Helsingfors tot een authentieke belevenis maakt, is de heerlijke keuken. De ranch heeft een eigen groentetuin en een wijnkelder met uitstekende Argentijnse en Chileense wijnen die worden geserveerd bij traditionele lokale gourmet gerechten.

Estancia Patagonia Hellingfors1
Estancia Patagonia Hellingfors3
Estancia Patagonia Hellingfors2

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Andere reissuggesties