BLOG

Inkaterra Hacienda Urubamba

Logeren in het hart van de Heilige Vallei

geschreven op 23 Augustusus 2019

Al meer dan veertig jaar legt Inkaterra de lat hoog in het verstrekken van authentieke, gepersonaliseerde en duurzame belevenissen in de Peruaanse gastvrijheid.

De nieuwste accommodatie in de collectie is daarop geen uitzondering; sinds de opening midden 2015 heeft Inkaterra's Hacienda Urubamba talloze prijzen in de wacht gesleept en na de inspectie van collega Laura in 2018 begrijpen we helemaal waarom.

Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Exterior
Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Exterior2

Ligging ligging ligging!

Op een landgoed van 100 are ligt Inkaterra Hacienda Urubamba als een verborgen parel in het hart van de mythische Heilige Vallei van de Inca's. En het is ook nét die ligging die ervoor zorgt dat deze hacienda zich onderscheidt van talloze andere luxueuze accommodaties in de Heilige Vallei. Het uitzicht is ronduit verbluffend! In plaats van in een ommuurd complex in één van de dorpen van de Heilige Vallei, ligt de hacienda immers op een heuveltop en kijkt ze uit over akkers omringd door groene bergen. Iedereen die de afgelopen jaren naar Peru reisde, weet dat de Heilige Vallei barst van de ontwikkelingen. In het landbouwparadijs dat ooit bekend stond als de "graanschuur van het Incarijk" is er vandaag geen tekort meer aan accommodaties en ook high-end hotels doen daarbij niet onder. In tegenstelling tot de meeste hotels in de Vallei ligt Hacienda Urubamba echter ver weg van de hoofdweg. Rust, stilte en vergezichten over de Andes vormen volgens ons de perfecte omschrijving voor dit landelijk toevluchtsoord.

Acclimatiseren in een oase van sereniteit

Hacienda Urubamba ligt bovendien op 2860 meter hoogte, op een kleine 2 uur vanuit de koloniale stad Cusco en op een klein uurtje van het Inca fort Ollantaytambo waar menig reiziger op de trein stapt richting Machu Picchu. Daarmee is het niet alleen een aangename uitvalsbasis voor het Unesco wereldwonder maar bovenal een prima acclimatisatieplek voor je Cusco (ligging op 3400 meter) of het Titicacameer (3800 meter) opzoekt.

Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Tour
Atacama Peru Reizen Inkaterra Hacienda Urubamba Lobby2
Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Mayuspa

Andino Magnifico

De vrouw achter het zevende hotel in de collectie van Inkaterra is niemand minder dan de echtgenote van de eigenaar van de Inkaterra groep. Dat het om een juweeltje gaat valt niet te betwijfelen gelet op haar ongeëvenaard gevoel voor detail, authenticiteit en sfeer.

Het hotel werd opgetrokken in de typische Andinostijl. De authentieke kunstwerken, Inkamaskers en wandkleden behoren tot haar eigen privécollectie. In de gemeenschappelijke salons en ruimtes speelt rustgevende muziek en brandt subtiele verlichting. Het geheel zorgt voor een hotel dat naast luxe ook warmte, oprechtheid en charme uitstraalt.

Ruime kamers en casitas met uitzicht

Vermeldenswaardig is dat alle kamers van het hotel over een privé terras beschikken met panoramische zichten op de bergen waar je voortdurend geniet van prachtig vogelgezang.

Het hoofdgebouw biedt plaats aan 36 ruime kamers, 28 superior deluxe kamers, 5 junior suites en 3 suites. Daarnaast bevinden zich in de tuin 24 casita’s waar maximum 4 personen kunnen logeren. Reizigers die meer privacy wensen, kunnen kiezen voor een bungalow (2-6 personen) waar ze ook in alle rust kunnen ontbijten en dineren.

Hacienda Urubamba Peru Reizen Atacama1
Hacienda Urubamba Peru Reizen Atacama2

Inbegrepen excursies

De link met de geschiedenis wordt weerspiegeld in een selectie inbegrepen excursies waarbij je met een Engelssprekende gids op pad gaat. De 5 inbegrepen excursies duren 1 à 3 uur en zijn vooral bedoeld als aanvulling op een georganiseerd programma, tijdens een vrije voor- of namiddag.

Zo kan je bij valavond een Sunset Trail Walk maken waarbij je luistert naar verhalen en legendes over de vervlogen Inca astronomie en het belang ervan in de huidige samenleving.

Daarnaast is er de mogelijkheid om het proces van het drankje Chica de Jora, dat reeds door hun voorvaderen gedronken werd, van dichtbij te zien en eraan deel te nemen. Na het oogsten, verpulveren en fermenteren kan je op het einde genieten van je zelfgemaakte maïsdrankje.

Maar ook de prachtige omgeving wordt ten volle opgenomen bij een Bird Watching tour of een wandeling naar een subliem uitzichtpunt boven op de Huasi Challa Hill.

Naast deze inbegrepen excursies staan er nog enkele betalende tours op het excursiemenu; zoals een fietstocht doorheen de Heilige Vallei, een picknick met chef bij het meer van Yanacocha, het verkennen van een nabijgelegen waterval per paard, en meer.

Atacama Reizen Pano95

Daar waar de tijd stil staat

Het is heerlijk thuiskomen van een excursie wanneer je binnenwandelt in de lobby bij tea time. Je bereidt je eigen thee met verse kruiden uit de tuin. Een etagère gevuld met verrassende en versgebakken zoetigheden, zoals koekjes van coca en chia of een stukje quinoacake.

Om daarna weg te zinken in één van de comfortabele sofa’s en weg te dromen bij de uitgestrekte vergezichten van frisgroene velden en imposante bergen. In Hacienda Urubamba staat de tijd stil en draait het om een intense beleving van het moment.

Verder is ook de idyllisch gelegen sparuimte met iglosauna en jacuzzi beslist je bezoekje waard. Hier word je verwend met een lichaamsmassage met kruidenolie, gemaakt op basis van je eigen gekozen kruiden uit de tuin.

Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Patio
Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Livingroom

Het Earth to table-concept

De Inkaterra groep staat alom bekend omwille van zijn duurzaamheid en ecologische ingesteldheid. Hacienda Urubamba is hier geen uitzondering op.

Met z’n milde valleiklimaat langs de Urubambarivier, is het de ideale plaats om gewassen te kweken. Daar waar de Inca’s eeuwen geleden deze landen gebruikten om maïs, aardappelen en lokale producten te laten groeien, neemt Inkaterra vandaag de dag deze traditie naadloos over. Op een veld van 10 are worden deze gewassen en kruiden op een biologische manier geproduceerd gebruik makend van originele werktuigen en -wijzen. Gasten kunnen wandelen door hun kruiden- en moestuin of via een korte excursie kennis maken met de ecologische boerderij. Maar wellicht zullen ze het voornamelijk merken door het Earth to table-concept.

Het eten dat geserveerd wordt, legt de nadruk op lokale ingrediënten afkomstig van hun organische landbouw. De menukaart biedt een mix aan van traditionele Peruviaanse gerechten zoals lomo saltado en ceviche en enkele Westerse gerechten met een twist. Rode en zwarte quinoa, maïs en een variëteit aan aardappelen zijn hierbij de hoofdrolspelers. Een absolute aanrader bij het ontbijt is de Eggs Benedict.

De bediening is feilloos en draagt bij tot een moment van zorgeloos tafelen in het sfeervolle restaurant of het aanliggende terras. Als aperitief of digestief laat je je verrassen door een verse Pisco Sour, het nationale drankje van Peru.

Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Dining
Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Room
Inkaterra Hacienda Urubamba Peru Highendtravel Room2

Aanbevolen verblijf

Als minimaal verblijf is twee nachten voor of na je bezoek aan Machu Picchu aanbevolen. Drie nachten is beter om voldoende te acclimatiseren aan de hoogte en alle nieuwe indrukken ten volle in je op te nemen. Vier nachten is ideaal voor wie een diepgaand bezoek aan de regio wil brengen waar je ook tijd maakt om te genieten en uit te rusten. Het blijft immers vakantie.

Wanneer reizen?

De Hacienda geniet van een subtropisch hooglandklimaat - warm en zonnig overdag en koud 's nachts, met temperaturen die variëren tussen 7°C en 21°C. De luchtvochtigheid is ongeveer 55%. Het hotel is het hele jaar door geopend al raden we een bezoek aan van april tot november.

Onze zomerperiode is klimatologische de beste en overlapt grotendeels met het droge seizoen dat zich kenmerkt door een zacht en aangenaam klimaat. Maar ook maart tot mei is wat ons betreft een prima reisperiode. Het is minder druk in tegenstelling tot onze zomerperiode en ondanks je aan het einde van het regenseizoen reist komt de Heilige Vallei dan weelderig tot bloei met frisgroene planten en verschillende bloemen en orchideeën.

Gezinsvriendelijk

Hacienda Urubamba is een geweldige optie voor gezinnen die de voorkeur geven aan een langer verblijf op eenzelfde locatie. Je logeert hier dicht bij meerdere populaire bezienswaardigheden zoals Ollantaytambo, Pisac, Maras, Moray en inheemse markten. In de ruime kamers is plaats voor een extra bed en kinderen tot 12 jaar krijgen korting. In het excursiemenu werd ook gedacht aan de jonge kinderen die op hun manier kennismaken met de typische Andesgewassen op de biologische boerderij of tijdens een begeleide avondwandeling meer leren over de Inca-sterrenkunde. Gezinsvriendelijke activiteiten zoals raften, mountainbiken, paardrijden en wandelen zijn dagelijks beschikbaar op korte afstand van de Hacienda.

“De lodge werd in 2016 door Conde Nast Traveler uitgeroepen tot een van de Best New Hotels, stond op de "IT List 2016″ van Travel + Leisure in de categorie The Best New Hotels on The Planet en begon 2017 met een vermelding in de 'Best of the Best'-gids van Virtuoso als een modelhotel voor 'Bringing a Destination to Life'.”

Andere reissuggesties