BLOG

Wat te doen in Buenos Aires

8 tips voor je bezoek aan Buenos Aires

geschreven op 2 Januari 2020

1. Let's Tango!

Reis nooit naar Buenos Aires zonder even een échte tango pauze in te lassen.

Dit kan zowel overdag (gratis) op een gezellig dorpspleintje, als tijdens een tangoworkshop (een les kost ong. € 45 per persoon) of in één van de grote theaters tijdens een indrukwekkende dansvoorstelling op hoog niveau. In de wijk San Telmo met z'n ouderwetse kasseistraatjes en antiekwinkeltjes kom je meteen in de sfeer want elke straathoek ademt hier 'tango' en 'Carlos Gardel'. Dit is de bakermat van de tango. Bestel een glas Malbec en een empanada op een zonnig terrasje op de Plaza Dorrego waar vooral tijdens het weekend (en op zondag!) amateurs verzamelen en hun improvisatie en spontaniteit de vrije loop laten.

's Avonds raden we iedereen aan om zeker een professionele tangoshow bij te wonen, die vaak voorafgegaan wordt door een heerlijk driegangenmenu met wijn en - uiteraard - een mals stukje 'asado'. Het aanbod aan voorstellingen is groot! Maar wie op zoek is naar de crème de la crème van tangoshows, trekt naar het Faena Hotel om er te genieten van het sensuele en elegant tangospektakel 'Rojo Tango'. Vuurrode fluwelen gordijnen, pluche rode accenten met lederen bankjes, rode lopers en kleine tafeltjes met een glas donkerrode wijn vullen deze cabaret-achtige ruimte. Op dit toneel staan ’s werelds beste tango danskoppels!

Of beleef de Tango Like a Local... en verken de ondergrondse milonga's (grote danszalen) waar amateurs en professionele dansers zich in de late avond uitleven op een grote dansvloer begeleid door live orkesten. De meest professionele dansers tref je in de historische Milonga Parakultural in Salón Canning, dé sociale broedplaats bij uitstek waar internationaal, lokaal, jong en oud elkaar vindt op de dansvloer. In Maldita Milonga is de dansvloer misschien wat kleiner, maar niemand lijkt er last van te hebben. Deze pop-up tangoclub op woensdag is één van de meest populaire van de stad. Last but not least in de milongawereld, vermelden we La Catedral in Almagro. Dit oude pakhuis (vroegere zuivelfabriek) geeft eerst de indruk dat je op de verkeerde plaats bent, maar niets is minder waar. Eens binnen, fleuren Boheemse wandtapijten, oude gitaren, grote vintage posters, Argentijnse vlaggen en olielampen de fabriekszaal op, waardoor het meer op een antiekwinkel dan op een milonga lijkt.

2. Drink een cafecito met de Porteño's

... en waar kan dat beter dan in één van de vele authentieke cafés. De literaire barretjes van Buenos Aires waren de meest inspirerende plekken voor bekende Argentijnse schrijvers zoals Jorge Luis Borges en Julio Cortazar, en tangozanger Carlos Gardel. Deze 'Bares Notables' stammen uit de economische glorietijd van het land en dat merk je snel aan de prachtige pilaren, glas-in-lood ramen en betegelde vloeren.

Waar moet je zijn? Wellicht het bekendste etablissement is de Café Tortoni met haar houten wanden dat in 1858 met veel bombarie als eerste café van Argentinië zijn deuren opende. Ook snuif je veel lokale sfeer op in Bar El Federal. Wie wat meer tijd doorbrengt in Buenos Aires kan naar de legendarische tangobar Los Laureles in de wijk Barracas. Hier keer je terug naar het begin van de jaren 1900. Deze plek wordt beschouwd als een historische plek van cultureel belang want tijdens de vorige eeuw brachten enkele van de grootste namen in de tangowereld ettelijke uren door op de dansvloer van deze iconische hoekbar in de diepe zuidelijke rand van Buenos Aires.

Buenos Aires Citytrip Reisbureau2
Buenos Aires Citytrip Reisbureau4
Buenos Aires Citytrip Reisbureau3

3. Maak een street art tour

Buenos Aires bruist van cultuur en creativiteit en behoort tot de wereldtop op het gebied van street art. Veel meesterwerken zijn te vinden op plaatsen waar je als toerist normaal niet zou komen, dus een tour georganiseerd door kenners is noodzakelijk.

4. Fietsen door Recoleta, Palermo en El Centro!

Wist je dat Buenos Aires een van de groenste steden van Zuid-Amerika is? De stad heeft prachtige parken, pleinen vol met exotische bomen en in vrijwel alle straten vind je veel groen. Een fietstocht door de mooiste wijken Recoleta en Palermo en over de Plaza San Martin is dus een van de beste manieren om de stad te verkennen. Er zijn de laatste jaren tientallen kilometers aan fietspaden aangelegd. Bezoek het het graf van Evita op 'El cementerio de la Recoleta', de grootste begraafplaats van Zuid-Amerika. Hier liggen naast Evita Perón ook vele grote Argentijnse helden begraven.

Vergeet ook het centrum niet met het Plaza del Congreso & het Palacio del Congreso (1906). Hier aanschouw je Buenos Aires op zijn imposantst. Ten oosten van het parlementsgebouw met z'n groene koepel loopt de Avenida de Mayo naar de gelijknamige plaza waar het presidentieel paleis - La Casa Rosada - staat. Al sinds de tijd van Juan en Evita Perón tot op de dag van vandaag komen de Argentijnen naar de Plaza de Mayo voor politieke massabijeenkomsten. Iedereen kent de Dwaze Moeders die hier vanaf 1977 in stilte samenkwamen om te protesteren tegen de mysterieuze verdwijning van hun kinderen tijdens de vuile oorlog van de militaire junta.

Buenos Aires Pano Argentinie Reizen Atacama Be11

5. El Ateneo, the famous book store

Librería El Ateneo is een boekhandel van wereldformaat in een voormalige schouwburg en is een bezoek waard vanwege zijn enorme aanbod en zijn theatrale decor.

6. Neem de ferry naar Uruguay

Colonia del Sacramento (Werelderfgoedlijst van UNESCO), gelegen aan de Río de la Plata, is de oudste stad in Uruguay die in 1745 gesticht werd door de Portugezen. Het gaat om een mooi bewaard koloniaal centrum, de Barrio Histórico, dat koloniale gebouwen, smalle geplaveide straten en kleurrijke huisjes verzamelt. Mits een korte ferry overtocht van ong. 1 uur vanuit Buenos Aires (ligging op slechts 50 kilometer) kan je er een daguitstap van maken en zo'n 6 uur kuieren over de pittoreske pleinen en door gezellige kleine kasseistraatjes. De beste periode voor een bezoek is van midden november tot midden april, dan is het er gezellig druk en heerlijk warm.

7. Ga naar een concert in het Teatro Colón

In Buenos Aires zijn ongeveer 90 theaters en 100 bioscopen met een zeer gevarieerd aanbod. De belangrijkste cultuurcentra zijn die van General San Martín, Centro Cultural Recoleta en Centro Cultural Borges. Maar als er ééntje uitschiet, is het Teatro Colón. Die geldt met haar prachtige architectuur en een perfecte akoestiek als een van de drie beste operagebouwen ter wereld. Hou de kalender in het oog als je er een voorstelling wilt bijwonen!

< Kalender Teatro Colon >

Buenos Aires Tips To Do Argentinie 0 Reizen Atacama Be1
Buenos Aires Tips To Do Argentinie 2 Reizen Atacama Be1

8. Nog eventjes culinair genieten

Een culinaire pauze is onmisbaar tijdens een reis door de Argentijnse hoofdstad. De meeste Argentijnen gaan niet voor 9 uur 's avonds aan tafel dus hou er rekening mee dat de keukens meestal niet open zijn voor 8 uur.

Carnivoren zoeken best een van de vele parrilla's (grillrestaurants) op voor een scala aan vleessoorten van uitstekende kwaliteit. Bestel bijvoorbeeld een provolletta - een krokante kaaskorst zonder brood, gemaakt in een heteluchtoven - met een entraña (ribstuk), een van de minst dure stukken vlees en bijzonder smaakvol. Aanraders zijn Don Julio, La Cabrera of Lo de Jesus in Palermo en La Brigada in San Telmo...

In La Cupertina, een gezellig eethuisje in Palermo, geniet je van de beste fastfood van Buenos Aires. Maar als je van empanada's houdt, is dit echt het walhalla. Hier worden ze gemaakt van een klein luchtig deeg waardoor je verschillende soorten kan proeven. Kies een tafeltje uit met uitzicht op de keuken. Het leukste is om een empanada te kopen vóór hij klaargemaakt wordt, dat is een prachtig gezicht en je staat ervan te kijken hoe veelzijdig de vullingen in een empanada kunnen zijn: grofgehakt rundsvlees, maïs met room, kaas met uien of bieten met een suikerkorstje? Ook een etentje in El Obrero in La Boca is beslist een ervaring. Dit authentieke restaurant hangt vol met lokale voetbalspelers en teamfoto's.

Wie graag een introductie krijgt in de Argentijnse keuken en daarbij zelf de handen uit de mouwen wil steken, kan een culinaire workshop boeken waarbij je je eigen empanada klaarmaakt. Vervolgens leer je hoe 's werelds beste steak 'de asado' bereid wordt en maak je een traditionele beker 'maté'. Als dessert is het smullen van Argentiniës bekendste koekje: de smeuïge alfajor met veel dulce de leche!

Op zoek naar het neusje van de zalm? Check dan de kaart even bij Tegui (in Palermo), Aramburu of El Baqueano (in San Telmo), Osaka (in Palermo of Puerto Madero) en La Mar by Gaston Accurio (Peruaanse ceviche in Palermo). Wie wat verder wil rijden, moet Urondo Bar eens uitproberen in de wijk Parque Chacabuco. Typische Argentijnse gerechten worden er klaargemaakt met heel veel kruiden en volgens het slowfood concept. In de open keuken experimenteert de chefkok Javier Urondo met een waaier aan amuses. En op de wijnkaart staan overwegend wijnen van kleinere bodega's.

Buenos Aires Argentinie Reizen Atacama Be6
Buenos Aires Argentinie Reizen Atacama Be10
Buenos Aires Argentinie Reizen Atacama Be7

geschreven door Helen De Meyer

Profielfoto2C

Andere reissuggesties