BLOG

Esteros del Ibera

Dé beste omweg in Argentinië

geschreven op 9 Mei 2019

Esteros del Iberá

Een wetlands gebied zo groot als België

De Esteros del Iberá bestaan uit een grote verscheidenheid aan landschappen, die op hun beurt het leven van duizenden vogels en dierensoorten mogelijk maken. Het gaat om 's werelds op één na grootste zoetwaterreservoir (na het Braziliaanse Pantanal), een prachtig moerasland met een oppervlakte zo groot als België.

Vooral vogelliefhebbers mogen dit stukje Noord-Argentinië niet overslaan. Want er leven vandaag ongeveer 350 verschillende vogelsoorten (zoals de wimpelstaarttiran, groene kardinaal, de kroonarend, de jabiru, etc.) en een indrukwekkende reeks aan zoogdieren. Dit uitgestrekt en afgelegen natuurparadijs met rode aarde, hemelsblauwe lagunes met drijvende rieten eilanden is dan ook de habitat van maar liefst 30% van Argentiniës biodiversiteit. Het gebied wordt vaak vergeleken met het Braziliaanse Pantanal, al heeft de bezoeker er nog het privilege de natuur voor zich alleen te hebben.

Collega Helen reisde in maart 2019 samen met haar man en kind naar dit waterwonderland en maakt je graag warm om dit natuurparadijs te gaan ontdekken.

- "Tot enkele jaren geleden had ik nog nooit gehoord van de Iberá wetlands en was ik me helemaal niet bewust van de omvang en betekenis ervan. Tijdens mijn vorige reis door Argentinië in oktober 2018 werd Iberá me door een aantal locals aanbevolen als een opkomende bestemming. Wat Iberá betreft stond het internet nog een beetje achter want veel informatie over de toeristische infrastructuur en bezoekersmogelijkheden vond ik niet.

"Nu ben ik ervan overtuigd dat Iberá een geheim is, niet alleen om te delen, maar ook om wereldreizigers als ik nog meer te inspireren".

Rewilding Iberá

Het CLT-project, de reïntroductie van bird- en wildlife

Wie naar Iberá reist, leert in eerste instantie over een nooit gezien natuur- en wildlife project: het Conservation Land Trust project, een samenwerking tussen de Argentijnse overheid en het Amerikaanse koppel Douglas & Kristin Tompkins, de eigenaars van kledingmerken The North Face & Patagonia.

Doordat de uitgestrekte vlaktes van Iberá - eerst tijdens de koloniale periode en nadien door de gaucho's - tussen de 16e en 19e eeuw gebruikt werden voor veeteelt, commerciële jacht maar ook voor illegale stroperij, daalden dierensoorten aanzienlijk. Ooit waren de poema, jaguar, tapir, manenwolf, groene ara, pampa- en moerashert, reuzenmiereneter en reuzenotter regelmatige bewoners van het gebied, maar toen werden ze met uitsterven bedreigd.

In 1983 zag de Argentijnse overheid eindelijk de nood en urgentie in voor de bescherming en het behoud van deze bijzondere wetlands. Ze tekende een internationaal verdrag waarin ze een gebied van 13.000 km² omdoopten in het Iberá Provinciaal Reservaat. Iberá's renaissance was begonnen. In 2001 kocht het Amerikaanse koppel Douglas & Kristin Tompkins het landgoed Rincon del Socorro en voegde 4.500 km² toe aan het reservaat. Met hun privé kapitaal richtten zij het CLT-project op dat inhield om verschillende dierensoorten opnieuw te introduceren. Ook de opbrengsten van hun hosteria gaan integraal naar het project. Hun doel was eenvoudig maar ambitieus: van Iberá het grootste natuurpark van Argentinië maken. Later werden nog vier nieuwe nationale parkgebieden toegevoegd aan het Gran Parque Iberá .

Rincon Del Socorro Ibera4 Argentinie Reis
Rincon Del Socorro Ibera5 Argentinie Reis
Rincon Del Socorro Ibera Argentinie Reis
Rincon Del Socorro Ibera3 Argentinie Reis
Z Argentinie Rincon Del Soccoro

Hosteria Rincon del Socorro

Eén van de beste plaatsen om Iberá te beleven is Hosteria Rincon del Socorro, een authentiek landgoed dat 22 gasten in 9 kamers en bungalows accommodeert en hen daarbij een zalig all-inclusive belevenisconcept aanbiedt. Deze voormalige veeboerderij, daterend uit 1896, ligt op een stuk grond van maar liefst 300 hectare en is daarmee de perfecte locatie voor rustzoekers en natuurliefhebbers. In de huiselijke woonkamer ligt een reeks van inspirerende natuur- en kunstboeken.

De estancia heeft een heerlijk zwembad en grote schaduwrijke tuinen met bomen van meer dan honderd jaar oud. Naast de lodge liggen de woningen van het hotel- en CLT-personeel, alsook een kleine school waar kinderen van werknemers onderwijs krijgen.

Om de paar dagen organiseert men een typsiche asado in de 'quincho', een aparte overdekte barbecueruimte. Hoewel er ook vis geserveerd wordt, komen vooral vleesliefhebbers tijdens dit gezellig traditioneel eetfestijn beslist aan hun trekken!

Per kano, te voet en per jeep ontdek je samen met een privé gids de omringende savanne en de oevers van de Rio Corrientes met haar prachtige zandbanken omzoomd met palmwoud.

Ook een tochtje te paard, waarbij je dwars door de ondiepe lagunes en drassige vlaktes trekt, mag niet ontbreken op het excursieprogramma. Je bevindt je dan ook in Corrientes, het land van de gaucho's!

- "Langs het riet en door een textuur van frisgroene lagunes gingen we samen met onze privé gauchogids in de vroege ochtend op zoek naar brulapen, anaconda’s, vossen, capibara’s, nandoes, yacarekaaimannen, breedsnuitkaaimannen en het oranje gekleurde moerashert, een heerlijke ervaring. Het landschap was verbluffend en sereen tegelijkertijd. Meren bezaaid met waterhyacint bedden die natuurlijke dijken vormen. We waren betoverd door de schijnbaar eindeloze velden met waterlelies en hun felroze bloemen."

Esteros Ibera Wetlands Atacama2 Argentinie Reisspecialist
Esteros Ibera Wetlands Atacama Argentinie Reisspecialist

Sundowners in waterwonderland

- "Het hoogtepunt werd bewaard voor de laatste dag. Gids Matti nam ons in de vooravond mee voor een wandeling door drassig palmwoud aan de oevers van de Corrientes rivier. We liepen door een weelderige grasvlakte met bomen gehuld in lianen, langs prachtige bromelia's en genoten van de mooiste palmboomlandschappen. We hoorden brulapen in de verte en zagen kaaimannen, nandoes, moerasherten én een jonge moeder capibara met twee kleintjes van heel dichtbij. Aan het einde stond een picknick tafeltje met stoeltjes klaar, mooi gedekt met een fles wijn, bier en een plateau van heerlijke kazen en vlees. Dit was zo'n plek waar je nooit wil vertrekken. We waren helemaal alleen, en oh wat voelden we ons verwend hier!"

Deze zogenaamde 'Costa'-regio is de geologische grens van het Amazonewoud omdat je hier goed kan zien dat de vegetatie plots overgaat van tropisch bos in savanne. Dat heeft te maken met de overgang van een kleibodem naar zanderige ondergrond.

- "Rond de middag maakten we een kort fietstochtje naar een kleine landingsbaan (nu ja, een grote strook gras). Daarna genoten we met een vers vruchtensapje van een eindeloze rust en de landelijke ‘campo’-sfeer aan het zwembad. Ons vakantiegevoel was compleet!"

Ibera Reis
Ibera Reis8
Ibera Reis7

Iberá wetlands vanuit de lucht

De Okavango Delta? Nee hoor!

Liefhebbers kunnen facultatief vanuit Rincon del Socorro een spectaculaire flightseeing doen met Airbera. Tijdens de vlucht van 20 minuten in een kleine propeller CESSNA 182 krijg je een adembenemend beeld over de uitgestrektheid en de ongeziene pracht van dit waterwonderland, een soort Argentijns Mesopotamië.

Wie wat meer tijd heeft, kan een landing maken bij een kleine hosteria in San Alonso voor een bezoek aan het bosrijke territorium dat ingesteld werd voor de reïntroductie van de jaguar. Met een portie geluk kan je hem hier ook spotten.

Ibera Reis1
Ibera Reis3
Ibera Reis2

Een verhaal van hoop

Gelukkig staat Iberá vandaag weer bekend om zijn indrukwekkende biodiversiteit en komt het toerisme (waarbij inkomsten bijdragen aan de bescherming van het park) er stilaan op gang.

“Ik verliet Iberá met een gevoel van optimisme. Na alle reizen die ik in Argentinië ondernam, hoort de ervaring in Iberá thuis tussen één van de hoogtepunten. Elke reiziger draagt met zijn bezoek immers bij aan de bescherming en groei van dit uniek natuurproject. Is dat alleen geen reden om naar hier te komen? Want het einde van dit verhaal is nog lang niet geschreven.”

― Helen
Ibera Reis4
Ibera Reis5

De beste omweg in Argentinië

Wanneer naar Iberá reizen?

De Esteros del Iberá hebben een subtropisch klimaat met een rijke flora en fauna die je het hele jaar door kan zien. Daarom kan je het hele jaar door naar Iberá reizen. De meest optimale temperaturen geniet je tijdens de herfst- en lentemaanden.

De lokale zomer (december-februari) kan heet zijn, maar is de beste tijd van het jaar om bloeiende vegetatie en grote aantallen trekvogels te spotten. Tijdens de lokale herfst (maart-juni) loopt het laagseizoen en is het rustiger waardoor het gemakkelijker is om de meer timide wilde dieren uit hun schuilplaats te zien komen. De lokale wintermaanden (juni-september) vallen samen met de Argentijnse vakantie en is, ondanks de koudere temperaturen, één van de meest populaire reisperiodes voor binnenlands toerisme. Doordat het landschap dor wordt en het riet minder hoog komt, is het een stuk gemakkelijker om wildlife op verre afstand te spotten. Tijdens het voorjaar (september-november) valt het regenseizoen en het broedseizoen van vele dieren. Het merendeel van de paden liggen er heel modderig bij maar je geniet tijdens deze periode wel van de meest kleurrijke wetlands.

Hoeveel tijd heb ik nodig? Wat kost het?

Voor een verkenning van deze regio heb je ongeveer vijf nachten nodig.

Idealiter spendeer je drie nachten in Iberá. Voor de heen- en terugreis neem je een comfortabele nachtbus naar Mercedes, een 11 uur durende rit. De zeer comfortabele 'sofa-achtige' stoelen gaan bijna volledig plat dus je nachtrust is gegarandeerd. Mercedes ligt op minder dan een uurtje rijden van het verblijf. De dichtstbijzijnde luchthaven is Posadas. Van hieruit heb je een privé transfer van ruim 4 uur nodig.

En het kostenplaatje? Reken op ongeveer € 1000 per persoon. Dat is inclusief drie overnachtingen in volpension, alle excursies ter plaatse, transfers, entreegeld en de nachtbus heen en terug. Enkel een fooi en evt. alcoholische dranken uit de bar dien je aan het einde van je verblijf nog af te rekenen.

Ibera Reis Pano1

geschreven door Helen

Profielfoto2C

Andere reissuggesties