BLOG

Napo Wildlife Center

De ultieme onderdompeling in de Amazone

geschreven op 18 Februari 2020

Deconnecteren in Yasuni Nationaal Park

Wist je dat je in Ecuador het Amazonewoud op haar best te zien krijgt?

Op amper een uur vliegen vertoef je in het hart van het regenwoud, ver weg van de massa en de bewoonde wereld. Het dichte netwerk van smalle rivieren en nauwe kreekjes naast een mozaïek van lagunes maakt dat deze regio tot één van de beste plaatsen behoort voor een intensieve onderdompeling in de Amazone.

Diep in deze ongerepte wildernis ligt Yasuní Nationaal Park, dat met bijna 2.5 miljoen hectare het grootste beschermde natuurpark van Ecuador is en tegelijkertijd één van de meest biodiverse ecosystemen op onze planeet. Op slechts één hectare leven meer soorten organismen dan op het Europese continent. Een derde van alle Amazonezoogdieren (meer dan 100 reptielen en 600 vogelsoorten) voelen zich hier thuis.

Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge20
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge19

Napo Wildlife Centre

De ultieme uitvalsbasis

Magisch gelegen op de oever van de zonovergoten Laguna Añangu ligt Napo Wildlife Center als ideale uitvalsbasis om al deze natuurpracht vanop de eerste rij te aanschouwen. De ecolodge die opgetrokken werd in de inheemse stijl, geldt als één van de meest luxueuze ecolodges van het land. Je ontdekt er Yasuni’s groene paradijs op basis van een ontspannen all-in beleving waarbij maaltijden, niet-alcoholische dranken, het parkgeld en de excursies inbegrepen zijn.

12 luxueuze cabañas met kingsize bedden, een privé balkon met hangmatten en uitzicht op de lagune accommoderen elk 2 à 3 personen. Aan weerszijden van de stemmige hutten liggen 8 suites aan het water, waarvan 4 met jacuzzi. Handdoeken, muggennetten, rubberlaarzen en paraplu’s worden voorzien door de lodge.

Het centraal gelegen hoofdgebouw is een parel van traditionele architectuur en omvat een sfeervolle bar, zithoek en een restaurant met een lokale en internationale keuken. Vanzelfsprekend komen alle ingrediënten op je bord uit de directe omgeving. De blikvanger is een glazen lift die je langs 7 verdiepingen naar het observatieplatform brengt.

Ontsnap aan de alledaagse sleur en laat je overweldigen door een heerlijk weg-van-de-wereld-gevoel!

Pano Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge Napo Wildlife Centre

Hoe bereik je Napo Wildlife Center?

Vanuit de hoofdstad Quito land je na een 50 minuten durende vlucht in de kleine luchthaven van Coca. Per comfortabele motorkano vaar je de Rio Napo af, een belangrijke zijrivier van de Amazone. Het woud rond de Napo rivier werd al in 1989 uitgeroepen tot UNESCO Biosfeerreservaat. Een lunchpakketje en drinkwater is voorzien.

Na welkomsdrankje en een korte sanitaire stop aan de ingang van het nationaal park, reis je al peddelend verder in een uitgehouwen boomkano (gemotoriseerd vervoer is niet toegestaan in het Añangu Reservaat). Deze eerste safari voert je door de zwartwater kreek Añangu - waar het wemelt van de wildlife - naar de lodge, spectaculair gelegen op de oevers van Laguna Añangu.

Bij aankomst verwelkomt het personeel de gasten met verfrissend vers fruitsap in het comfortabel salon van de bibliotheek waar prachtige kunstboeken en wetenschappelijke studies over de Amazone je meteen in expeditiesfeer brengen.

Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge12
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge21

Natuurbehoud en ecotoerisme hand in hand

Het concept en de constructie van de lodge zijn het geesteskind van de indianengemeenschap Kichwa Añangu. Sinds de oprichting van de lodge in de jaren negentig, is het beheer in handen van de community waardoor de opbrengsten voor de volle 100% opnieuw geïnvesteerd worden in o.a. hernieuwbare energie, onderwijs en gezondheidszorg. In het cultureel centrum word je deelgenoot van de Añangu stam en maak je kennis met hun aparte levenswijze, traditionele rituelen en legendes. Je krijgt ook een inzicht in hoe dergelijke projecten de regio hebben omgevormd tot een model van duurzaam toerisme.

Napo Wildlife Center werd bekroond met meerdere awards omwille van hun duurzame visie op toerisme, natuurbehoud en samenwerking met de inheemse bevolking. Zo ontving de lodge o.a. de World Travel Award voor Ecuador’s Leading Green hotel (2018) en de Boutique Hotel Award voor America’s most sustainable hotel (2017).

Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge16
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge7
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge17

Op het ritme van de jungle

Onder de begeleiding van een inheemse gids en een Engelssprekende natuurgids ga je per kano of te voet op pad in kleine internationale groepjes van 5 à 8 personen. Elke bezoeker investeert via een verblijf in de lokale gemeenschap, en profiteert op zijn beurt van de kennis, de inzichten en hartelijkheid van de inheemse gidsen en de gemeenschap. De Kichwa indianen leven al meer dan 500 jaar in deze regio en kennen het woud op hun duim.

Dagelijks laat je je leiden door het ritme van de jungle en ontmoet je in de vroege ochtend en late middag haar verschillende bewoners, zoals vele soorten apen, kaaimannen, capibara’s, wilde zwijnen, hoatzins, reuzenotters en talloze reptielen. Laat je in stilte meevoeren langs kronkelende kreken en beklim de twee 40 meter hoge observatietorens om het dierenleven in de boomkruinen te spotten. Bewonder meer dan 4000 plantensoorten en leer over de medicinale krachten van eeuwenoude bomen.

Op een uurtje van de lodge, sta je oog in oog met 11 soorten papegaaien, parkieten & ara's die hun voorraad aan mineralen opslaan aan de kleilik, een kleurrijk natuurfenomeen. Vogelliefhebbers zijn hier aan het juiste adres en kunnen indien gewenst een aangepast programma doen.

Ook na zonsondergang kan je te voet en per kano het wonderlijke nachtleven ontdekken. Een indrukwekkend concert van nachtgeluiden onder een adembenemende sterrenhemel dragen bij tot onvergetelijke momentopnames. Blijf waakzaam voor elke ritseling tussen de takken of rimpel op het water.

Geniet tussendoor van een cocktail op het rooftop deck of droom weg in je hangmat. Wedden dat je nog wat langer wil blijven?

Pano Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge Napo Wildlife Centre3
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge11
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge2
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge8
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge9
Ecuador Reizen Amazone Yasuni Lodge18

Wanneer reizen?

Goed nieuws, hier zijn geen beperkingen. Ook al regent het bijna dagelijks (korte hevige buien rond de middag), de Ecuadoriaanse Amazone is het hele jaar door prima bereisbaar. Er is wel sprake van een droog (september-februari) en nat seizoen (maart-augustus). Maar ook tijdens het droge seizoen valt voldoende neerslag zodat het woud nooit opdroogt. Er heerst een vochtig tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 28°C overdag en 22°C ’s nachts. De vaccinatie Gele Koorts is aangeraden.

Wat kost het?

Reken voor een 4-daags all-in verblijf (inclusief de binnenlandse vlucht) op ongeveer €1700 per persoon in een cabaña en €2130 per persoon in een suite.

Prijzen geldig in 2020

geschreven door Laura

Profielfoto Laura

Andere reissuggesties