PERU

SIGNATURE The Condor's Nest

Landschappelijke en culturele hoogtepunten van Noord- en Zuid-Peru

The Condor's Nest

Reisprogramma 2019 -2020

Noord Peru Rond Reizen Atacama 7

1 Aankomst Lima

Dagvlucht naar Lima. Bij aankomst word je opgewacht en naar het hotel gebracht.

Atacama Peru Reizen Cuzco

2 Vlucht naar Cusco

Privé luchthaventransfer en binnenlandse vlucht naar Cusco. Bij aankomst word je opgewacht en naar het hotel gebracht.

Vrije namiddag in Cusco en acclimatisatie op 3400 meter.

Atacama Peru Reizen Maras Helen De Meyer

3 Cusco

Begeleide stadswandeling door de oude Inca-hoofdstad Cusco (3400m). Je bezoekt het plein Plaza de Armas met haar mooie kathedraal, gelegen tussen de Compañia de Jesus kerk links en de kerk El Trumfo rechts, en slentert door smalle kasseistraatjes met oude Inca-muren en mooi bewaarde koloniale woningen met rijk bewerkte houten balkonnetjes naar de wijk San Blas.

Na een korte stop bij de markt San Pedro bezoek je de Coricancha, de belangrijkste tempel van het Inca-rijk opgedragen aan de Zonnegod Inti. De tempel was, net als Machu Picchu, een Inca-meesterwerk want de muren waren ooit letterlijk volledig met goud bedekt (daar blijft nu niets meer van over). In de 16e eeuw bouwden de Dominicanen er een kerk op.

Neem na de middag of ’s avonds zeker je tijd om te proeven van de overheerlijke keuken van Cusco in één van de vele uitstekende restaurants.

Peru Reis Atacama Fietsen

4 Moray & Maras fietstocht

Rit naar Maras voor een privé mountainbike tocht van ong. 1 à 2 uur (afh. van je tempo) over een heuvelende grintweg naar de cirkelvormige terrassen van Moray, een experimentele landbouwsite waar de Inca’s de kweek van verschillende gewassen onderzochten in diverse klimaten. Een andere theorie zegt dat het terrascomplex een astronomisch observatorium was.

Nadien volgt een leuke afdaling naar de fotogenieke zoutmijn van Maras. Het water waaruit men het zout wint komt uit een bron in de bergen en wordt afgeleid naar een mozaïek van ontelbare opvangbekkens waar het water kan verdampen.

Wanneer deze uitstap plaatsvindt op dinsdag, donderdag of zondag maakt voor de fietstocht nog een stop bij de indianenmarkt van Chinchero. Zoniet, bezoeken we aan het einde van de dag de ruïne van Ollantaytambo. Na de lunch (inbegrepen) word je naar Ollantaytambo gebracht voor de overnachting. Mountainbikes, helm, knie- en elleboogbeschermers zijn inbegrepen.

Salkantay Trekking Peru Reizen10

5 Het Inca Pad naar Machu Picchu

Een alternatief voor de klassieke 4-daagse trektocht is het verkort tweedaags traject waarbij je d.m.v. een dagwandeling van ongeveer 5 (10 km) in de namiddag de Zonnepoort van Machu Picchu bereikt. Met een privé Engelssprekende gids neem je ‘s ochtends de trein vanuit Ollantaytambo (2840m) naar km 104, bij Chachabamba (2250m). Je wandelt over een goed belopen pad door weelderig nevelwoud met orchideeën en frisgroene varens richting de Inca ruïne Intipata op 2800 meter hoogte. Onderweg passeer je de kleine community van Chachabamba, de gelijknamige archeologische vindplaats (2250m) en de terrassen van Inti Pata, waar de Inca’s de functie van verschillende soorten planten en gewassen verbouwden en onderzochten. De tocht gaat verder richting één van de mooiste Inca ruïne van de Inca trail: Wiñay Wayna (2700m) die je na de lunch (inbegrepen) samen met de gids bezoekt. Wiñay Wayna is de tempel van de eeuwige jeugd en bestaat uit twee delen.

Hier sluit je aan op het klassieke traject via Inti Pata naar Inti Punku, waar de Inca’s hun Zonnegod ‘Inti’ vereerden. Bij deze ‘Zonnepoort’ op 2730m (hoogste punt op de trek) word je beloond met de mooiste panorama’s op de Verloren Stad van de Inca’s. In de loop van de namiddag daal je af naar het dorp Aguas Calientes voor overnachting.

Atacama Peru Reizen Machu Picchu5

6 Machu Picchu

Met een ligging tussen 2 steile bergen, op een hoogte van 2430 meter én op de grens tussen de mistige evenaarswouden en de hoge Andes is Machu Picchu het meesterwerk van de Inca beschaving. Dit laatste toevluchtsoord werd door de Spanjaarden nooit ontdekt en is daardoor niet vernietigd. De site werd rond 1440 gebouwd en gedurende een kleine eeuw bewoond. Je wordt opgewacht door een gids aan het hotel. Na een rit van 20 min per shuttlebus bereik je de poort van de site.

We voorzien een korte rondleiding van ong. 2.5 uur met Engelstalige privégids alsook voldoende vrije tijd voor vrijblijvende wandelingen naar de Inca-brug of de Zonnepoort Inti Punku.

Mits supplement kan je onder begeleiding ook Huayna Picchu of Machu Picchu mountain beklimmen voor schitterende uitzichten op de site en haar omgeving (te bevestigen bij boeking). Terugkeer per treinreis en privé transfer naar Cusco.

Noord Peru Rond Reizen Atacama 2

7 Cusco - Trujillo

Transfer naar de luchthaven voor de vlucht naar Trujillo. Privé hoteltransfer.

Noor Peru Rondreizen Hoogtepunten Chanchantrujillo

8 Trujillo

Privé stadswandeling in het koloniale Trujillo (beter niet op zondag). De stad blinkt uit met enkele prachtige historische woningen (waarvan enkelen mooi gerestaureerd werden) met voorgevels, waarin vooral de kunstig uitgewerkte tralies voor de ramen en de vaak prachtig uitgesneden houten balkons opvallen. Deze herenhuizen behoren zonder twijfel tot de mooiste van Peru.

Vrije namiddag.

Atacama Peru Reizen Trujillo Chan Chan

9 Chan Chan

’s Ochtens bezoek je met een privé gids de tempels van de Zon en de Maan, twee pronkstukken van de Moche-cultuur volledig opgetrokken uit lemen blokken op een tiental kilometer ten zuidoosten van Trujillo.

Daarna trek je naar de grootste pre-Colombiaanse stad in Amerika en de grootste lemen stad ter wereld. Chan Chan was de hoofdstad van het Chimu-rijk en strekte zich uit van het huidige Lima over de hele noordkust van Peru, tot aan de grens met Ecuador. Achter de 10 meter hoge Adobe muren ligt een impressionante collectie van koninklijke vertrekken (ciudadelas), kleinere woonruimtes voor het gewone volk, opslagruimtes, binnenhoven en immense begraafplaatsen.

Atacama Peru Reizen Huaca Del Sol Trujillo

10 Trujillo - Chiclayo

’s Ochtens breng je een bezoek aan El Brujo, een complex El Brujo dat bestaat uit 3 huaca’s (tempels) en een bijzonder indrukwekkend museum dat gewijd is aan de een van de belangrijkste vondsten in de geschiedenis van de Peruaanse archeologie: het leven & graf van de Moche heerseres Lady Cao die tussen 300 en 400 na Christus misschien wel de machtigste vrouw uit de geschiedenis van Moche (en de Andes) cultuur was.

Ze regeerde als opperheerseres over het koninkrijk Chicama. Hoewel er nog veel vragen onbeantwoord blijven, kunnen we stellen dat de insignes en ornamenten die in haar complexe begraafplaats gevonden werden, wijzen op haar bijzonder hoge invloed in de Moche regering. Een invloed van (bijna) dezelfde rang als die van de Heer van Sipán in Huaca Rajada, Lambayeque. Het belang van deze opgravingen ligt vooral in het ontdekken van een vrouwelijke leider met de hoogste bestuursmacht, wat heel bijzonder is in de Peruaanse archeologie.

Aansluitend privé transfer naar Chiclayo (4 uur).

Peru Reizen Sipan2

11 Graf van Sipan

In de ochtend trek je naar Huaca Rajada in Sipán voor een bezoek aan de 4 graven van de invloedrijke krijgsheer van Sipan & het bijhorende museum (maandag gesloten) van Lambayeque. De site van Sipan herbergt een indrukwekkende archeologische vondst van gouden en zilveren voorwerpen, maskers en sieraden uit de Moche cultuur (100-700 na Christus) en was één van de belangrijkste archeologische ontdekkingen van de vorige eeuw (ontdekking 1987) die door National Geographic vergeleken werd met de ontdekking van het graf van Toetanchamon. Retour naar Chiclayo.

Noord Peru Rond Reizen Atacama 8

12 Via Kuntur Wasi naar Cajamarca

Een schitterende 6-uur durende privé transfer voert je door de Andes naar de groene valleien van Cajamarca. Onderweg hou je halt bij de 3100 jaar oude archeologische site Kuntur Wasi die gebouwd werd op een heuveltop en bekend staat om zijn mysterieuze monolieten.

Noord Peru Rond Reizen Atacama 5

13 Cajamarca

’s Ochtends bezoek je de koloniale parel Cajamarca, de stad met de vele kerken waar de laatste Inca koning uit Quito, Atahualpa, door de Spaanse conquistadores gevangen gehouden en gedood werd.

Vooral de kathedraal van Belen maakt indruk. Bij de Ventanillas de Otuzco bekijk je tot slot uitgehouwen graftombes van de oude Catamarca indianen in een soort vulkanische canyon, gelegen op 8 km buiten de stad.

Deze uitstap kan niet doorgaan op maandag.

Peru Reis Specialist Canyon

14 Cajamarca - Leymebamba

Reisdag. De rit van Cajamarca naar Leymebamba is de langste op de reis (7,5 uur) maar gaat via schitterende vergezichten en diepe groene ravijnen. Vooral de kronkelende bergweg tussen Balsas en Cajamarca, aan de Marañon canyon, is ronduit schitterend. In de late namiddag bereik je het kleine dorp Leymebamba waar je het bijzonder indrukwekkende museum bezoekt. Het museum geeft je een duidelijke inkijk op het rijke verleden van de Chachapoyas cultuur. Je kan de verschillende culturen uit een brede regio (Chimu-, Wari-, Moche- en Inca) heel goed plaatsen naast de Europese beschavingen en bekijkt er bovendien een unieke verzameling van 200 mooi bewaarde mummies.

Wie extra tijd heeft kan hier eventueel nog een extra vrije rustdag inplannen.

Noord Peru Rond Reizen Atacama 10

15 Revash - Kuelap - Chachapoyas

Privé excursie naar de hoogtepunten uit de Chachapoya’s beschaving: Revash en Kuelap (unesco). Je reist door een frisgroen berggebied met duizelingwekkende canyons, wilde rivieren en hoge watervallen. De wegen zijn bochtig en verkeren in slechte staat maar je geniet voortdurend van indrukwekkende panorama’s, een bijzondere plantengroei (reusachtige bromelia’s, cactussen, weelderige mossen en varens) en vele 3000 meter hoge bergen die boven je uitreiken. Centraal staat het bezoek aan de citadel van Kuelap, hoofdstad van de Wolkenmensen daterend uit de 6e eeuw N.C. en strategisch gelegen op de rand van een rotsplateau op 3000 meter hoogte. Het meest opmerkelijke is nog dat Kuelap de enige stad was in het Andes gebergte die de oppermachtige en goed georganiseerde Inca’s (na 70 jaar proberen), noch de Spanjaarden nooit konden veroveren! Het gaat dan ook om de hoogste ommuurde archeologische stad van het Amerikaans continent. Tijdens de belegering van de Inca’s huisvestte de citadel in haar glorietijd tot 3000 inwoners waaronder een goed georganiseerd leger (dat groter was dat van de Inca’s). Het aantal inwoners kon men onderzoeken door een telling van het aantal atypische cirkelvormige huizen alsook de mummies die men terugvond tussen de stadsmuren en in de vele mausolea in de regio waaronder die van Revash (dat je voor de middag bezocht). Je bereikt dit zogenoemde ‘Machu Picchu van het Noorden’ via een gloednieuwe kabelbaan (gesloten op maandag). Tegen de avond bereik je de stad Chachapoyas waar je overnacht.

Noord Peru Rond Reizen Atacama 4

16 Chachapoyas en de Soncho canyon

Voor de middag een privé begeleid stadsbezoek aan Chachapoyas. Daarna een korte rit van 20 min over een slechte grintweg naar het dorpje Huancas waar je in 10 minuten naar een duizelingwekkend uitkijkpunt wandelt. De Soncho canyon herbergt verschillende hoge watervallen en is één van de meest gefotografeerde natuurfenomenen in de regio. Transfer naar de schitterend gelegen Gocta lodge (1800m) die je aan het einde van de namiddag of in de vooravond bereikt. Hopelijk net op tijd voor een een aperitiefje aan het zwembad en een onvergetelijke zonsondergang met exclusief zicht op de Gocta waterval.

Peru Reizen Goctalodge2

17-18 Gocta lodge en waterval

Twee vrije dagen in de comfortabele Gocta lodge.

Een prachtige wandeling van ongeveer 5 uur door dichtbegroeid nevelwoud brengt je vandaag naar de voet van de Gocta waterval in de Noordelijke Peruviaanse hooglanden. De waterval stort in twee delen maar liefst 770 meter naar beneden. Tijdens de tocht word je omringd door kleurrijke vogels en weelderige plantengroei. Sommige stukken zijn wat steil. Hoewel er maar één wandelpad loopt kunnen liefhebbers de tocht met een privé Engelssprekende gids maken of het traject te paard afleggen (supplementen op aanvraag).

Noord Peru Rond Reizen Atacama 11

19 Gocta - Jaen - Lima

Een transfer per hotelshuttlebus brengt je in ong. 3,5 uur naar de luchthaven van Jaen waar je een binnenlandse vlucht neemt naar Lima. Hoteltransfer.

Peru Reis Specialist Chachapoyas8

20-21 Lima - Brussel

Privé luchthaventransfer voor de vlucht naar Brussel. Aankomst de volgende dag.