FAQ - Argentinie

Argentinië is gelegen op het zuidelijk halfrond en de seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen omgekeerd: januari is de warmste en juli de koudste maand.

Buenos Aires & Noord-Argentinië zijn het hele jaar door bereisbaar. De ideale reisperiode is de lente (april – mei) en de herfst (september – november). Het is dan aangenaam warm overdag (20°C à 25°C), 's nachts koelt het stevig af. Tijdens lokale wintermaanden (juli - augustus) liggen de temperaturen tussen de 10°C en 20°C. Tijdens de lokale zomermaanden (december – maart) is het heet en vochtig (30°C à 40°C), en is er meer kans op hevige regenbuien. Iguazu heeft het hele jaar door een stabiel tropisch klimaat, met een natte(re), hete en vochtige periode van december tot maart. In ruil voor wat meer bewolking krijg je de watervallen door het groter volume water op hun spectaculairste punt te zien. Van april tot juni is het droger en helder. Tijdens de wintermaanden (juni en augustus) kunnen temperaturen zakken tot 15°C.

Patagonië en Vuurland hebben lange en drogere dagen tijdens de zomermaanden (oktober-maart) en gemiddelde temperaturen tussen 14°C à 20°C overdag. Regen valt het hele jaar door maar de buien duren nooit lang. Afhankelijk van de regio ervaar je 4 seizoenen op één dag. Ushuaia heeft door haar zuidelijke ligging een onstabieler klimaat dan de rest van Argentijns Patagonië en een hogere kans op een sterke wind (tot 110 km per uur) met regen.

Reizen naar Patagonië tijdens de wintermaanden (juni – augustus) wordt afgeraden omdat sommige plaatsen door hevige regen- en sneeuwval onverwacht onbereikbaar of geïsoleerd raken. Binnenlandse vluchten lopen sterke vertragingen op of worden afgelast o.w.v. weersomstandigheden. Het Merengebied is ideaal tijdens het voorjaar en de zomer (van september tot in april) door de vele bloemrijke bergweiden. In juli en augustus is de omgeving een populair skioord.

Jazeker, op 2 à 3 weken tijd kan je zowel Noord- als Zuid-Argentinië bezoeken. Door de omvang van het land zijn binnenlandse vluchten noodzakelijk. Zowel LATAM airlines als Aerolineas Argentinas bieden nationale vluchtverbindingen aan. Vaak wordt een tussenstop gemaakt in Buenos Aires bij vluchten van Noord- of West-Argentinië naar het zuiden en vice versa. De hoofdstad Buenos Aires heeft twee luchthavens: internationale vluchten vertrekken vanuit Ezeiza, op 1 uur rijden van het centrum. De binnenlandse vluchten vertrekken vanuit de luchthaven Aeroparque op ong. 30 min rijden van het centrum. Voorzie minstens 3 uur tijd voor een connectie tussen de twee luchthavens. Uurwijzigingen en vertragingen zijn in Argentinië eerder regel dan uitzonderingen. Daarom raden we aan voldoende marge in je reisprogramma te voorzien. Op de lokale vluchten mag je maar 15 kg bagage per persoon meenemen.

Jazeker. Selfdrivereizen worden de laatste jaren steeds populairder en laten toe Argentinië te bereizen op een flexibele en budgetvriendelijke manier. Wel dien je rekening te houden met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden waardoor het aangeraden is na 4 uur rijden te pauzeren (lange trajecten rechtdoor of rijden op hoogte). De hoofdwegen in Argentinië zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. Wel dien je rekening te houden met het anarchistisch verkeer in stedelijke gebieden en het gebrek aan discipline van de Argentijnse chauffeurs. Zebrapaden en stoplichten worden bovendien niet altijd gerespecteerd. Rijden in het donker wordt afgeraden.

Op de legendarische Ruta 40 zijn verschillende delen onverhard en is er een aangepaste speedlimit van 80 km/u. ATM’s zijn niet in alle dorpen aanwezig. Het is belangrijk je te informeren voor vertrek over ATM’s en tankstations. In heel Argentinië geldt een nultolerantie. Maximale snelheidslimieten: 50 à 60 km per uur in/rond dorpen en steden. Max. 80 à 100 km per uur op landelijke of onverharde wegen. Max. 115 km per uur op de hoofdwegen. Radar- en politiecontroles komen vaak voor op hoofdwegen. Net als bij ons geldt een voorrang van rechts. Het Belgisch rijbewijs wordt niet erkend en moet voorgelegd worden in combinatie met een geldig internationaal rijbewijs. Contacteer je gemeente voor meer informatie.

Het is mogelijk om vanuit Argentinië de grens met Chili over te rijden op voorwaarde dat je over de juiste documenten beschikt én de huurwagen terug inlevert in Argentinië.

In Argentinië kunnen schitterende wandel- of trektochten gemaakt worden zowel in het noorden als in het zuiden. Patagonië geldt als de meest populaire wandelregio. De trekkershoofdstad van het land is El Chaltén waar je dagwandelingen kan maken vanuit je hotel of er meerdere dagen op uit trekt mits je een eigen tent meebrengt. Er zijn geen berghutten. Een populaire route bij wandelaars gaat de grens over naar Torres del Paine Nationaal Park waar je de reis verderzet met 4 à 10-daagse trektochten vanuit comfortabele berghutten en/of tentenkampen.

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Argentinië doorgaans veilig gereisd worden. De toeristische regio's Iguazu, Salta, Patagonië zijn dunbevolkt en zeer veilig. Men dient echter altijd waakzaam te zijn voor zakkenrollers, gauwdieven en 'toevallige ontmoetingen', in het bijzonder op openbare plaatsen en sommige wijken van Buenos Aires (La Boca, Retiro station, de luchthavens). Loop niet te koop met je rijkdom. Laat juwelen thuis en draag je geld of fototoestel in een buiktas onder je kleding. Wie reist in georganiseerde (privé) verband heeft een kleiner risico om bestolen te worden.

Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor koude ochtenden en avonden. In Patagonië hanteer je de laagjesmethode. Een water- en winddichte jas, thermisch ondergoed, regenbroek en comfortabele wandelschoenen zijn noodzakelijk. Iguazu heeft het hele jaar door subtropische temperaturen tussen de 25°C en 30°C. Hier draag je luchtige kledij: T-shirt en shorts overdag en linnen bloes/broek met lange mouwen/pijpen voor 's avonds (muggen). Bij een bezoek aan de noordelijke Punaregio (Tolar Grande, Laguna Brava) zijn een muts, wanten en sjaal geen overbodige luxe.

Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.

Geen enkele inenting is wettelijk verplicht. Aanbevolen zijn: tetanus, hepatitis A/B en buiktyfus. In bepaalde regio’s zijn voorzorgsmaatregelen tegen malaria aanbevolen. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen en doet zich zowel in de steden als op het platteland voor. Er bestaat geen vaccin hiervoor en het is belangrijk een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en lange kledij te dragen.

Over het algemeen is het af te raden kraantjeswater te drinken, zelfs in Buenos Aires.

De lokale munt is de Argentijnse peso (ARS). Maaltijden, lokale aankopen in supermarkten en fooien worden altijd in de lokale munt betaald. In hotels kan je soms in USD of EUR betalen. In alle grote tot kleine steden zijn geldautomaten en wisselkantoren aanwezig. Zowel USD als EUR kan vlot gewisseld worden. Wel is het moeilijker je pesos op het einde van de reis terug naar EUR of USD om te ruilen tenzij je een bonnetje van het wisselkantoor kan voorleggen dat de initiële wissel van dollars of euro’s in peso’s bewijst. De wisselkoersen in Argentinië schommelen heel erg van stad tot stad en wisselkantoor tot wisselkantoor. Er is bovendien ook veel zwart en vals geld in omloop dus wees voorzichtig en informeer je goed waar je geld wisselt. Doe dit nooit op de straat. Vooral in de horeca en de taxi’s circuleert zwart geld.

Visa/Mastercard/Maestro/Cirrus-logo worden overal aanvaard. Je kan geld afhalen op de luchthaven bij aankomst, al wordt er een veel hogere koers aangerekend. Voorzie altijd wat cash geld, soms is het goedkoper als je cash betaalt. Ook in afgelegen regio’s is het niet altijd mogelijk met de kaart te betalen. Travellerscheques geraak je maar moeilijk kwijt in Argentinië en worden afgeraden.

Opgelet: Bij kaartbetalingen of geldafhaling wordt doorgaans 4% tot 10% extra aangerekend. Onderhandelen op markten is gebruikelijk.

Enkel GSM's met quadriband werken in Argentinië (triband gsm-toestellen niet). In de grote steden hebben de meeste hotels wifi. In de kleine steden of afgelegen regio's (zoals in Chaltén of op sommige trajecten van Ruta 40) is er geen of een beperkt wifi-signaal.

Voor reizen die niet langer duren dan 90 dagen, heb je geen visum nodig. Je ontvangt een gratis ‘visum bij aankomst’ op de luchthaven.