Doordat Colombia niet ver van de evenaar ligt, geniet het land het jaar door van vrij constante warme temperaturen en valt er vrij veel neerslag. Het klimaat wordt vooral bepaald door de hoogte. Hoe hoger je reist, hoe meer het afkoelt. Vooral in de vroege ochtend en na zonsondergang zakt het kwik snel. Ongeveer 85% van Colombia ligt lager dan 1000 meter met gemiddelde temperaturen tussen de 24°C en 30°C. Ongeveer 9% ligt tussen de 1000 en 2000 meter, waar de de temperatuur rond de 18°C schommelt. De resterende 6% ligt tussen de 2000 en 3000 meter hoogte, waar de temperatuur gemiddeld 5°C à 12°C is. Eeuwige sneeuw komt voor vanaf 4500 meter hoogte.
Colombia heeft twee droge en twee regenseizoenen.
De voornaamste reisperiode loopt van december tot maart. Vooral van december tot februari is het in het hele land droog, warm en zonnig. In december & januari hebben de Colombianen zelf vakantie. In dit piekseizoen is het overal extra druk. Boek dus ruim op voorhand!
Daarnaast zijn onze zomermaanden ook vrij droog. Vooral in het Amazonewoud - waar het doorgaans dagelijks regent – geniet je van juni tot oktober iets meer van zonnige perioden.
Aan de Stille Oceaan rond het dorpje Nuqui & Bahia Solano geniet je van juni tot september/oktober* van fantastische whalewatching tours omdat migrerende bultruggen de warme wateren deze periode als kraamkamer gebruiken. We raden wel aan niet later dan september af te reizen want oktober* en november zijn de natste maanden in Nuqui.
Van juli tot november - de maanden tussen het (zeer plaatselijke) natte en droge seizoen – moet je naar Caño Cristales want door het dalende waterpeil kunnen de zonnestralen de waterplant Macarenia Clavigera bereiken, die op haar beurt rood tot dieppaars kleurt.
Een eerste (korte) regentijd loopt van april tot mei/juni, al blijven buien vaak beperkt tot een korte maar hevige regenbui. Ook april (Pasen) is trouwens een populaire reismaand die je best goed op voorhand plant.
Het tweede regenseizoen valt in september en november. Dit is ook de periode waarin er meer regen valt aan de Caribische kust, en dan vooral in oktober. Aan de Caribische kust is het doorgaans iets warmer en droger dan aan de Pacific.
De veiligheidssituatie in Colombia is de voorbije jaren verbeterd. Leger en politie hebben nu een veel betere controle over het territorium dan pakweg 15 jaar geleden. Atacama neemt geen risico’s en onderneemt enkel reizen naar stabiele en veilige regio’s. Men dient wel (zoals overal in Zuid-Amerika) steeds waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit als zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder op openbare plaatsen in grotere steden. Loop niet te koop met je rijkdom. Laat juwelen thuis en draag je geld of fototoestel in een buiktas onder je kleding. Wie reist in georganiseerd (privé) verband heeft een kleiner risico om bestolen te worden. Sommige wijken in grote steden alsook geïsoleerde regio’s rond de Ecuadoraanse, Braziliaanse en Venezolaanse grens zijn onveilig maar worden door Atacama nooit bezocht.
Colombia behoort tot één van de gemakkelijkste bestemmingen in de Andes om te bereizen. Doordat er een groot aanbod is aan rechtstreekse vluchten tussen kleine en grote luchthavens kan je relatief snel van de ene naar de andere kant van het land reizen. Bij de meeste bezienswaardigheden heb je de vrijheid om het bezoek op eigen houtje of met een gids te doen. Wel dien je er rekening mee te houden dat niet alle wegen verhard zijn en er soms ook redelijk wat bochtenwerk aan te pas komt.
Het aanbod aan hotels is zeer groot. Je vindt kamers van ong. € 75 tot € 500 per nacht en prettig is dat het overgrote deel tot de boetiekcategorie behoort. Je logeert bv. in één van de vele prachtig gerestaureerde koloniale herenhuizen in de steden, in een stemmige ecobungalow op het strand of bij de eigenaars van authentieke hacienda's en koffieboerderijen op het platteland.
Selfdrives in Colombia zijn enkel geschikt voor ervaren huurwagenreizigers. De meeste wegen zijn vlot berijdbaar maar door de grote drukte waarbij er veel vrachtwagens en motorrijders op doorgaans tweebaanswegen rijden, zijn de ritten intensief en vergen ze veel concentratie. Wie weinig ervaring heeft met selfdrives in de bergen en verre bestemmingen kiest beter voor een rondreis met privéchauffeur. Regio's die je kan bereizen per 4x4 huurwagen zijn bv. de koffiedriehoek, Tayrona Nationaal Park, of trek vanuit Bogota via Barichara en Mompox naar Cartagena.
Colombia heeft een erg gevarieerd landschap met verschillende vegetatiezones die uitnodigen tot diverse dagtochten. Het noordelijk gelegen Tayrona Nationaal Park biedt de eigenaardige combinatie van regenwoud en parelwitte palmstranden. Hier kan je naast de populaire meerdaagse trektocht 'Ciudad Perdida' dagwandelingen maken die de exotische baaien met serene lagunes en frisgroene jungle verbindt. Wanneer je in het centrale binnenland de hoogte ingaat, vergaap je je aan een uniek alpine ecosysteem; páramo genaamd. Hiken op deze hoogvlaktes met meren, veen en thermische bronnen is wondermooi maar vereist een goede conditie. De imposante Andes prikkelt tot wandelingen langs diepe canyons, grotten en schuimende rivieren. Tijdens je verblijf in de koffiedriehoek loont het de moeite om een dagwandeling te maken langs de elegante waspalmbomen.
Voor alle rondreizen in de Andes is de laagjesmethode aangewezen. Zorg voor comfortabele reiskledij. Hou rekening met het grove terrein, wisselvallige klimaat en wisselende temperaturen. In de Andes (zoals Bogota) kan het ’s ochtends en ’s avonds koud zijn (gemiddelde dagtemperaturen tussen 10°C en 15°C). Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor ‘s ochtends, ‘s avonds en het centrale binnenland zijn aangewezen.
Een degelijke regenjas (type Gore-Tex of gelijkwaardig), fleece, hoofddeksel, zwemkledij en zonnebril mogen niet ontbreken. In het Amazonewoud, de wetlands van Los Llanos & de kustgebieden of eilanden draag je luchtige kledij geschikt voor de tropen (lichtgekleurd met lange mouwen/pijpen en sneldrogend). Voor wandelingen: waterbestendige wandeluitrusting, degelijke wandelkousen, hoofdlamp, ingelopen wandelschoenen met breed profiel en enkelsteun en een paar sandalen (type Teva).
Reis compact en zo praktisch en licht mogelijk. Rondreizen in Colombia zijn vrij actief en bevatten enkele binnenlandse vluchten om de grote afstanden te overbruggen. Vaak reis je van het ene naar het andere hotel en blijf je 2 à 3 nachten ter plaatse. Kledij kan je wassen aan lage prijzen in de lokale wasserettes of in één van de hotels waar je langer dan 1 nacht verblijft.
Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.
De gele koorts vaccinatie is strikt aanbevolen en in sommige regio’s verplicht. Dit vaccin moet ten laatste 10 dagen vóór het vertrek worden toegediend en is 10 jaar geldig. Ook aanbevolen zijn tetanus, hepatitis A/B en buiktyfus.
Dengue komt vooral voor in het regenseizoen en doet zich zowel in de steden als op het platteland voor. Er bestaat geen vaccin hiervoor en het is belangrijk een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen en lange kledij te dragen. Afhankelijk van de regio is er een laag (in het binnenland) tot hoog (aan de Stille Oceaan) risico op malaria.
Drink nooit kraantjeswater, flessenwater is overal verkrijgbaar. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle (hoogte)zon.
Het geven van een fooi in restaurants, aan chauffeurs en lokale gidsen is persoonlijk maar wel gebruikelijk aangezien de lonen aan de lage kant liggen.
Entreegelden zijn inbegrepen in de reissom, m.u.v. niet vermelde excursies/bezoeken.
Ontbijt is in elk hotel inbegrepen. Lunch en avondmaal zijn inbegrepen indien deze vermeld werden op je persoonlijk reisprogramma. Reken voor niet-inbegrepen maaltijden (lunch & avondmaal) ongeveer 20 à 30 euro per persoon per dag.
Om te bellen heb je een gsm met tri- of quadband nodig. Mobiel bellen kan tegenwoordig vanuit elk hotel, tenzij vanuit afgelegen plaatsen of in het Amazonewoud. WIFI is meestal aanwezig in de hotels, al heb je op afgelegen plaatsen soms een slecht signaal. Wie vaak naar het thuisfront wenst te bellen, kan Skype, Facetime of Whatsapp overwegen.
De landcode van Colombia is 0057.
Voor reizen die niet langer duren dan 90 dagen, heb je geen visum nodig. Je ontvangt een gratis ‘visum bij aankomst’ op de luchthaven.
De netspanning in Colombia is 110 Volt. Stopcontacten type A en B zijn gebruikelijk (twee verticale platte pinnen & met een ronde pin eronder). Neem dus zeker een universele adapter mee.
In Colombia is het 7 uur vroeger in onze zomertijd en 6 uur in onze wintertijd.
Verschillende maatschappijen zoals KLM, Air France, Iberia, Air Europa, Lufthansa bieden internationale vluchten aan tussen Brussel en Bogotá, met een tussenstop in resp. Amsterdam, Parijs, Madrid of Frankfurt. KLM biedt daarnaast ook rechtstreekse vluchten aan van Cartagena naar Amsterdam met een vliegduur van 10 uur.
Een internationale vlucht naar Bogotá duurt, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, ongeveer 15 à 17 uur vanuit Brussel of 12 uur vanuit Amsterdam.
De binnenlandse vluchten gaan met Latam, Avianca, Easyfly, Satena, Viva Colombia en/of Wingo. Voor de reservatie van binnenlandse vluchten hebben we je paspoortgegevens nodig bij boeking.
Wie flexibele reisdata heeft en zijn rondreis meerwaarde wil geven, kan eventueel een bijzondere manifestatie of een festival bijwonen. Hou er wel rekening mee dat het tijdens deze periodes extra druk is en je best ruim op voorhand je verblijf boekt. Hieronder enkele tips voor gezellige events en festivals:
CARTAGENA - Internationaal muziekfestival: 4 - 12 januari 2020
PASTO - Carnaval de Blancos y Negros: begin januari (aanrader)
CALI - Wereld Salsa Festival: 3 - 9 februari 2020
BARRANQUILLA - Carnaval: 22 - 25 februari 2020
POPAYAN - Paasprocessie: 5 tot 12 april 2020
URIBIA / LA GUAJIRA - Wayuu festival: 3 dagen in juni 2020
MEDELLIN - Bloemenfestival: 31 juli - 9 augustus 2020 (aanrader)
CALI - Petronio Alvares Pacific Muziekfestival (Afro-Colombiaanse muziek, dans, culinair,...): augustus 2020
BOGOTA - Jazz in the Park: september 2020
MOMPOX - Jazzfestival: september 2020 (aanrader)
MANIZALES - Theater- en jazzfestival: september 2020
SAN ANDRES - Green Moon festival (Afro-Caribische dans, muziek, parades): september 2020
QUINDIO - Nationaal koffiefestival: september 2020
VILLA DE LEYVA - Lichtfestival (Dia de las Velitas): 7 december 2020 (aanrader)
CALI - Cali Fair: december 2020
(Of maak een afspraak)