FAQ - Chili

Chileense seizoenen zijn in vergelijking met onze seizoenen omgekeerd: januari is de warmste en juli de koudste maand. Door de enorme lengte van het land zijn er verschillende klimaatzones.

De ideale reismaanden voor een rondreis door Noord- en Zuid-Chili zijn oktober, november, maart en april.

In de Andes en op het hoogplateau (de Altiplano) heb je steeds te maken met zeer grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht.

De Atacamawoestijn is het hele jaar door bereisbaar. De ideale reisperioden vallen in het voor- en najaar. In het dorpje San Pedro de Atacama is het overdag aangenaam fris (10°C à 15°C) tijdens de wintermaanden juni tot augustus en zeer warm (30°C) tijdens de zomer van december tot februari.

Van december tot februari is het zomer en heb je meer bewolking. Door het opstijgende vocht (komende vanuit de Boliviaanse laaglanden) kan er op de Altiplano hevige neerslag vallen en wordt het in San Pedro en de Atacama woestijn zeer heet (30°C) en vochtig. De wintermaanden zijn fris tot koud maar genieten van de meest heldere luchten.

Tijdens de zomer- en wintermaanden (december tot februari & mid-juni tot mid-augustus) kunnen de (vaak onverharde) wegen naar de hoger gelegen bezienswaardigheden (Tatio geisers, Los Flamencos Nationaal Reservaat) geïsoleerd raken door plotse sneeuwval. Door de ijskoude nachten verkeren wegen in slechte (soms ontoegankelijke) staat en staan de zoutvlaktes onder water. Vanuit San Pedro zijn er verschillende alternatieve bezienswaardigheden. Plaatsen zoals Salar de Atacama, Puritama, Quitor, Tulor en de Maanvallei zijn het hele jaar door bereikbaar.

Wel opletten, de avontuurlijke jeepexpedities met grensovergangen naar Salta, Argentinië (Paso Jama) en Uyuni, Bolivië (Hito Cajon) raden we af tijdens de zomer- en wintermaanden. De grens kan plots zonder voorafgaande communicatie sluiten bij hevige sneeuwval.

Op Paaseiland heerst een subtropisch klimaat en kan je vlot rondreizen het hele jaar door, al dien je rekening te houden met soms krachtige winden. De temperaturen schommelen tijdens de zomermaanden (dec – feb) rond 27°C (overdag) en rond de 12°C à 18°C tijdens de lokale wintermaanden (jun – aug). Het voor- of najaar is een ideale reistijd met aangename temperaturen (gemiddeld 15°C à 20°C). Elke periode heeft zijn voor- en nadelen. Tijdens het hoogseizoen (de lokale zomermaanden: dec - feb) regent het doorgaans weinig en is het aangenaam warm (strandweer), al is het overal een stuk drukker. Vooral tijdens de eerste twee weken van februari wanneer het Tapati Rapa Nui festival plaatsvindt en de meeste hotels vanaf een jaar voor afreis volgeboekt zijn. Wie liever afreist tijdens een rustigere periode kan Paaseiland bezoeken tijdens de wintermaanden (juni – augustus). Hoewel er dan meer regen valt, geniet je van iets lagere tarieven (soms) en prachtige groene landschappen.

Chileens Patagonië heeft door de ligging op de westelijke uitlopers van de Andes een onstabieler klimaat dan Argentijns Patagonië met meer kans op een sterke wind (tot 110 km per uur) en regen. Afhankelijk van de regio ervaar je 4 seizoenen per dag. Regen valt het hele jaar door maar de buien duren nooit lang. Oktober tot april zijn warmer en droger dan de overige maanden met gemiddelde dagtemperaturen tussen 14°C à 20°C. Reizen naar Zuid-Patagonië tijdens de wintermaanden (juni – augustus) wordt afgeraden omdat sommige plaatsen door hevige regen- en sneeuwval onverwacht onbereikbaar of geïsoleerd raken. Ook binnenlandse vluchten zijn vertraagd of worden vaker afgelast.

Hou er rekening mee dat januari en februari lokale vakantiemaanden zijn voor de Chilenen, Argentijnen en Brazilianen waardoor het op sommige plaatsen erg druk kan zijn. In maart worden doorgaans de meeste conferenties georganiseerd waardoor er op sommige dagen grote bussen met groepen toeristen aankomen.

Chili is het langste land ter wereld, vergelijkbaar met een lengte van Noordkaap in Noorwegen tot Alexandrië in Egypte. Enkele binnenlandse vluchten zijn noodzakelijk. Atacama verzorgt totaalpakketten waarbij je ter plaatse niets zelf moet regelen. Ter plaatse reis je op basis van lokale Engelssprekende gidsen en Spaanstalige chauffeurs. Je kan alles in privédienst boeken of deelnemen aan budgetvriendelijke groepsexcursies. In Patagonië is het gebruikelijk af en toe te reizen per (comfortabele) toeristenbus, al zijn privétransfers voor lange afstanden steeds mogelijk op aanvraag. Bij zowel transfers als excursies word je opgehaald aan het hotel of de luchthaven met een naambordje.

Jazeker. Selfdrives worden de laatste jaren steeds populairder en laten toe Chili te bereizen op een flexibele en budgetvriendelijke manier. Wel dien je rekening te houden met lange afstanden door afgelegen of geïsoleerde gebieden waardoor het aangeraden is na 4 uur rijden te pauzeren (wegens lange trajecten rechtdoor of rijden op hoogte). De hoofdwegen in Chili zijn geasfalteerd, hebben duidelijke signaleringen en verkeren in goede staat. In het noorden zijn de belangrijkste bezienswaardigheden rond Arica en San Pedro de Atacama bereikbaar via asfaltwegen (uitz. is Codpa). In de regio rond Torres del Paine Nationaal Park reis je uitsluitend over gravel roads (wel in degelijke staat tijdens de zomermaanden). Op de hoofdwegen moet je tol betalen aan de ‘tollgates’. Het bedrag varieert naargelang de afstand die je aflegt. We raden aan om (minimum) 50.000 CLP per persoon cashgeld op zak te hebben. ATM’s zijn niet in alle dorpen aanwezig. Het is belangrijk je te informeren voor vertrek over ATM’s en tankstations. In sommige afgelegen dorpen zoals Putre kan je bussen benzine kopen.

Volgens de lokale wetgeving moeten chauffeurs minstens 22 jaar zijn en in het bezit zijn van een internationaal gecombineerd met een Belgisch/Europees rijbewijs. In heel Chili geldt een nultolerantie. Maximale snelheidslimieten: 50 à 60 km per uur in/rond dorpen en steden. Max. 100 km per uur op landelijke of onverharde wegen. Max. 120 km per uur op de hoofdwegen. Radar- en politiecontroles komen vaak voor op hoofdwegen. Voorrang van rechts bestaat niet en aan elk kruispunt bepaalt een verkeersbord aan de hand van één of twee pijlen in welke richting het voertuig moet rijden. Het is verplicht om overal met de lichten aan te rijden. Om in Santiago te rijden dien je over een TAG te beschikken, verkrijgbaar tegen contante betaling in de COPEC benzinestations in de buurt van Santiago.

Chili is één van de rijkste en veiligste landen van Zuid-Amerika. Hoewel het een laag criminaliteitscijfer heeft, is het wel aangewezen waakzaam te zijn voor zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder op openbare plaatsen in Santiago en Valparaiso.

Lente- en zomerkledij in combinatie met een warme trui en jas voor koude ochtenden en avonden. Bij het bezoek aan de Tatio geisers zijn muts, wanten en sjaal aanbevolen. In Patagonië hanteer je de laagjesmethode. Een water- en winddichte jas, thermisch ondergoed, regenbroek en comfortabele wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Reizigers die naar de hoge Andes en de Altiplano trekken, hebben in het begin van hun reis vaak last van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie verdwijnen. De belangrijkste remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeter stijgen) en alcohol te vermijden. Je hersenen hebben extra zuurstof nodig en je lichaam moet meer rode bloedlichaampjes aanmaken op deze hoogte. Water drinken versnelt het proces. Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk.

Verschillende maatschappijen zoals KLM, Air France, Air Europa, Iberia, Lan airlines bieden internationale vluchten aan tussen Brussel en Santiago, steeds met een tussenstop. KLM en Air France hebben rechtstreeks vluchten vanuit Amsterdam en Parijs. De binnenlandse vluchten gaan met Sky airline of Lan airlines waarbij je max. 20 of 23 kg bagage per persoon mag meenemen.

Het geven van een fooi in restaurants, aan chauffeurs en lokale gidsen is persoonlijk maar wel gebruikelijk. Entreegelden zijn inbegrepen in de meeste ATA-reizen. Uitzonderingen zijn de selfdrivereizen en vrije dagen (waarop enkel vervoer of niets gepland werd).

Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor up-to-date medisch advies raden we aan uiterlijk 2 tot 6 weken voor vertrek contact op te nemen met het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.

Iedereen die naar Latijns-Amerika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Een update van tetanus en difterie is sterk aangeraden. Zonnecrème met hoge beschermingsfactor is noodzakelijk. De UV-straling is intens in Chili omwille van de droge lucht en wordt in de bergen en de Atacamaregio versterkt door de grote hoogte.

De meeste hotels hebben wifi, al werkt deze niet optimaal in de afgelegen regio’s in Patagonië en de Atacamawoestijn. Hou op afgelegen plaatsen rekening met een zwak tot ontbrekend GSM-signaal.

Belgen hebben geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van maximum 90 dagen. Je ontvangt een visum upon arrival in Santiago.