FAQ - Peru

De ideale reismaanden voor Zuid-Peru en de Amazone zijn mei t.e.m. oktober, al is Peru het hele jaar door goed bereisbaar. Tijdens onze zomermaanden (juni tot augustus) is het warm (20°C) en helder in de Andes en relatief droog in de Amazone. ’s Avonds kan het snel afkoelen, soms tot het vriespunt. Aan de kust regent het zelden maar er hangt vaak een lage mist (de garua), van december tot maart breekt de zon vaak door. Wie de Nazcalijnen bezoekt, dient rekening te houden met de mogelijkheid tot belemmerde zichten.

Het regenseizoen in de Andes en het Amazonegebied valt tussen januari en april. Een gevolg is dat er in de Amazone meer muggen zijn en de dieren zich minder vlot tonen. Wie reist tijdens het tussenseizoen (april – mei) geniet naast wat meer neerslag van groenere landschappen, minder toeristen en doorgaans lagere prijzen voor accommodaties.

Voor alle reizen in het Andesgebergte waar het ’s ochtends en ’s avonds sterk afkoelt, is de laagjesmethode aangewezen. Een degelijke regenjas (type Gore-Tex of gelijkwaardig), fleece, minstens één degelijke wandeluitrusting, hoofddeksel, slaapkledij voor koude nachten mogen niet ontbreken. Voor wandelreizen: thermisch ondergoed, degelijke wandelkousen, hoofdlamp, ingelopen wandelschoenen met breed profiel en enkelsteun, reserveschoenen (eventueel Teva’s).

Reis zo licht mogelijk tijdens avontuurlijke rondreizen. Vaak moet je je bagage over korte afstanden dragen. In de hotels waar je meerdere nachten blijft, kan je je kledij laten wassen tegen een zacht prijsje.

Peru is veilig en perfect bereisbaar. Men dient wel waakzaam te zijn voor kleine criminaliteit als zakkenrollers en gauwdieven, in het bijzonder op openbare plaatsen in grotere steden. Loop niet te koop met je rijkdom. Laat juwelen thuis en draag je geld of fototoestel in een buiktas onder je kleding. Wie reist in georganiseerde (privé) verband heeft een kleiner risico om bestolen te worden.

Reizigers die naar de hoge Andes reizen hebben in het begin van hun reis vaak last van kortademigheid, hoofdpijn, weinig eetlust en vermoeidheid. Dit zijn normale verschijnselen die na 48 uur acclimatisatie stilaan verdwijnen. De belangrijkste remedie is om heel veel water te drinken (in regel 1 liter per 1000 hoogtemeter stijgen) en alcohol te vermijden. Je hersenen hebben extra zuurstof nodig en je lichaam moet meer rode bloedlichaampjes aanmaken op deze hoogte. Water drinken versnelt het proces. Daarnaast is het belangrijk om het de eerste dagen rustig aan te doen. Neem voldoende nachtrust en lichte maaltijden. De symptomen zijn heel persoonlijk. Sommige reizigers ondervinden geen problemen. Er bestaat een medicijn (op voorschrift) om hoogteziekte tegen te gaan: Diamox.

Andesreizen hebben een bijzonder karakter. Ze zijn authentiek, avontuurlijk maar soms ook vermoeiend. Door de grote hoogte, felle hoogtezon met extreme temperatuurschommelingen tussen dag & nacht, de soms grote reisafstanden tussen de bezienswaardigheden en gebrekkige infrastructuur van de wegen en in hotels ben je sneller vermoeid dan in België. Hoewel de meeste mensen vaak zoveel mogelijk willen zien op reis, adviseren we om het rustig aan te doen en evt. hier en daar een rustdag in te plannen. Op hoogte voelt men immers de kleinste inspanning.

Je reist bovendien naar een niet-Europees land waar de structuren en de denkwijze verschillen van de onze. De soms gebrekkige infrastructuur, vaak afgelegen regio’s, de wisselvallige weersomstandigheden en het avontuurlijke karakter van de bestemming kunnen al eens leiden tot kleine programmawijzigingen of iets langere wachttijden. Alle voorziene bezoeken worden uitgevoerd, het is enkel een volgorde die mogelijks kan wijzigen. Een optimale reis blijft gegarandeerd! Van de reizigers verwachten we enige zin voor humor, een soepele ingesteldheid en een portie relativeringsvermogen.

Van mei tot oktober heb je doorgaans zonnig en stabiel weer maar is het ook een stuk drukker. Indien je voorzien bent van een degelijke wandel- en kampeeruitrusting of geen zware beklimming onderneemt, kunnen trekkings in de Centrale Andes het hele jaar door gemaakt worden aangezien het weer in de bergen voortdurend verandert maar de sneeuwgrens de wandelpaden bijna nooit belemmert. Het hele jaar door heb je overdag gemiddelde temperaturen rond de 20°C. ’s Nachts zakt het kwik stevig. Van juni tot augustus kan het vriezen. Hou ook rekening met het regenseizoen dat een piek bereikt in januari/februari en maart. Een voordeel van een trekking tijdens het laagseizoen is de afwezigheid van grote groepen toeristen.

Beklimmingen onderneem je idealiter in het droge seizoen (mei tot oktober). De beste maanden zijn mid-juni en juli. Dan is er minder wind en ligt de sneeuw stabieler.

Atacama heeft geen medische bevoegdheid en mag zodoende geen medische adviezen verstrekken. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut Antwerpen of je huisarts.

Geen enkele vaccinatie is wettelijk verplicht. Aanbevolen zijn: tetanus, hepatitis A/B en buiktyfus. In bepaalde regio’s is een inenting tegen gele koorts en preventiemaatregelen tegen malaria aangeraden (o.a. Amazonegebied).

Drink nooit kraantjeswater, flessenwater is overal verkrijgbaar. Een controle bij de tandarts is aanbevolen. Tanden zijn immers zéér gevoelig op grote hoogte. Daarnaast is het belangrijk zich te beschermen tegen de felle hoogtezon.

In hotels en restaurants kan je meestal betalen met kredietkaart. Zoniet betaal in je in de lokale munt: de Peruaanse Nuevo Sol. 1 S/ = € 0.26. Zorg dat je altijd cash geld op zak hebt.

Euro’s en dollars kunnen gewisseld worden in wisselkantoren. Bankautomaten zijn overal te vinden in de luchthavens, steden en dorpen. Laat je kaarten bij de bank openstellen voor betalingen in Peru.

In Peru is het 7 uur vroeger tijdens onze zomertijd en 6 uur vroeger tijdens onze wintertijd.

Minderjarigen (kinderen t.e.m. 17 jaar) krijgen soms korting in hotels en op entreegelden (niet overal). De korting wordt gegeven door de Peruaanse regering en kan verschillen van jaar tot jaar. Om de exacte korting te berekenen, hebben we bij boeking alle paspoorten nodig alsook de gewenste kamersamenstelling.

Entreegelden zijn inbegrepen in de basisprijs, tenzij anders vermeld. Naast maaltijden of evt. optionele excursies dien je rekening te houden met fooien. Deze zijn nooit verplicht maar wel gebruikelijk want de lonen liggen aan de lage kant. Voorzie voor de volledige reis ongeveer 50 à 75 EUR (per persoon). Enkele tips: in restaurants leg je een muntstuk van 2 à 5 soles. Privégidsen krijgen doorgaans 20 à 50 soles per dag per persoon voor een hele dag of 10 à 30 soles per persoon voor een halve dag. Na excursies in groepsverband geef je 10-20 soles per persoon. Chauffeurs verwachten 15 à 20 soles per volle dag of 10 soles voor een halve dag.

De netspanning in Peru is 220 - 230 Volt. Stopcontacten type A en C zijn gebruikelijk. Niet alle stopcontacten zijn van hetzelfde type, neem dus een universele adapter mee.

Om te bellen heb je een gsm met tri- of quadband nodig. Mobiel bellen kan tegenwoordig vanuit elk hotel, tenzij vanuit afgelegen plaatsen of in het Amazonewoud. WIFI is meestal aanwezig in de hotels, al heb je op afgelegen plaatsen soms een slecht signaal. Wie vaak naar het thuisfront wenst te bellen, kan skype, facetime, whatsapp overwegen.
De landcode van Peru is 0051.

Peru is een zeer populaire reisbestemming waarbij het belangrijk is vroeg te starten met je voorbereiding. De leukste en meest karaktervolle logies en jungle lodges zijn vaak maanden voor afreis niet meer beschikbaar en er zijn niet altijd evenwaardige alternatieven voorhanden. Wie enkel tijdens onze zomermaanden kan reizen, adviseren we om uiterlijk 6 maand voor afreis zijn reis vast te leggen (idealiter oktober - november). Wandelliefhebbers die de Inca Trail trekking wensen te doen dienen hun reis min. 8 à 9 maanden op voorhand te boeken (afreis tijdens de zomermaanden) aangezien er slechts 500 permits per dag worden uitgereikt (en deze jaarlijks steeds vroeger uitgeput zijn).

Heb je nog vragen? Bekijk de veelgestelde vragen van Peru